facebook
Виробляємо корисне – визначаємо дієтичну клітковину швидко, надійно, згідно з АОАС

Виробляємо корисне – визначаємо дієтичну клітковину швидко, надійно, згідно з АОАС

Підвищення споживацької обізнаності щодо властивостей харчів зростає щодня. Покупці ретельно вивчають склад продуктів, щоб обрати якісний товар і, відповідно, надійного виробника. Саме тому виробники харчової продукції в маркуванні на етикетці зазначають вміст харчових волокон. Адже корисна їжа – це в майбутньому задоволений клієнт.

Чому важливі харчові волокна

Дієтична клітковина (також має назву «харчові волокна») є невід’ємною частиною повсякденного раціону людини. Їжа, багата на харчові волокна, зазвичай менш калорійна, містить мало жиру, багато вітамінів і мінеральних речовин.

Клітковина як функціональний компонент харчових продуктів

Харчові волокна наповнюють шлунок, завдяки чому виникає відчуття ситості, виділяються травні соки й підвищується засвоєння їжі, а також підтримується необхідний склад мікрофлори, без якої організм людини не може нормально існувати.

Нерозчинна клітковина, що міститься в злакових, поглинає воду, розбухає і допомагає проходженню їжі в кишківнику. Розчинна клітковина, що міститься у фруктах, овочах і бобових, зв’язує важкі метали, радіонукліди й виводить їх з організму. Саме тому харчові волокна активно використовуються в плануванні здорового й дієтичного харчування.

Клітковина у рецептурах харчових виробництв

З дієтичною клітковиною можна значно розширити асортимент низькокалорійних продуктів профілактичного й лікувального напряму. Це актуально, наприклад, у виробництві протеїнових батончиків, натуральних солодощів на основі фруктових і ягідних пюре.

Також харчові волокна застосовують у рецептурах ковбас, паштетів, шинки, м’ясних консервів. У ковбасному виробництві це дає можливість знизити втрати в процесі термооброблення, покращити текстуру готового продукту і збільшити його вихід.

На заводах м’ясних і м’ясо-рослинних консервів уведення в рецептуру харчових волокон допомагає зменшити присмак жирності, полегшує процес дозування й фасування, поліпшує структуру продукту, зменшує ризик розшарування фаршу, знижує собівартість.

Варто зазначити, що деякі виробники харчової продукції в Україні вже вносять інформацію щодо вмісту харчових волокон у своїй продукції на етикетках.

Методики й особливості визначення

Визначення загального вмісту харчових волокон базується на комплексі ферментативного й гравіметричного методів. З 1985 року метод AOAC 985.29 Total Dietary Fiber in Foods був прийнятий у всьому світі як стандартний для всіх харчових продуктів. На сьогодні ця процедура також описується в методиках AOAC 991.43, AACC 32-07.01 і AACC 32-05.01.

Цікаво, що методика визначення загального вмісту харчових волокон імітує реальний процес травлення в ШКТ людини. На першому етапі відбувається ферментативне розщеплення досліджуваного зразка, далі – його фільтрація, промивання, висушування й зважування. Один із дублікатів зразків аналізують на вміст неперетравлених білків, а інший – на вміст золи. Загальна кількість харчових волокон – це вага залишку ферментативного перетравлення за вирахуванням ваги неперетравленого білка й золи.

Чим найкраще визначати?

Унікальна система 2 в 1 від італійського виробника аналітичного та лабораторного обладнання Velp Scientifica допоможе Вам швидко й точно впоратися з цим завданням. Цей пристрій складається з ферментативного дигестора та фільтрувальної установки.

Стадія ферментативного розщеплення

Ферментативний дигестор GDE – виконує делікатний етап розщеплення, на якому зразки занурюють у термостатичну водяну баню й перемішують.

  • Однорідність процесу – забезпечується рівномірністю нагріву й постійним перемішуванням
  • Терморегуляція – точність температурного датчика ± 0,2 °C
  • Автоматизація – можливість увімкнути таймер і сфокусуватися на інших завданнях
  • Бак із полікарбонату – надійний матеріал, стійкий до високих температур (до 105 °C)

Розчини ферментів, необхідних для розщеплення:

  • Альфа-амілаза
  • Протеаза
  • Амілоглюкозидаза

Основні технічні характеристики

  • Діапазон температури – до 105 °C
  • Потужність – 900 Вт
  • Габарити (Ш х Д х Г) – 413 х 295 х 410 мм
  • Вага – 6,2 кг

Стадія фільтрації та промивання

Фільтрувальна установка CSF 6 – виконує завершальну фазу аналізу. На цій стадії зразок фільтрується і промивається:

  • Економія часу – фільтрація шести зразків проходить за 20 хвилин
  • Зручність – скляні воронки полегшують введення розкладеного зразка й розчинників
  • Швидкість – ефективна робота насоса прискорить процес фільтрації та промивання

Основні технічні характеристики

  • Конструкційний матеріал – іржостійка сталь, вкрита епоксидною фарбою
  • Перистальтичний насос – висока всмоктувальна здатність
  • Збір залишків – роздільний
  • Потужність – 220 Вт
  • Габарити (Ш х Д х Г) – 750 х 420 х 380 мм
  • Вага – 28 кг

Додатково для цього аналізу Вам знадобляться:

  • Сушильна шафа
  • Муфельна піч
  • Аналітичні ваги
  • рН-метр

Компанія ХЛР – офіційний дистриб’ютор Velp Scientifica на території України і має авторизований сервіс.

Олена Куцій, продакт-фахівець Відділу обладнання харчових та фармпродуктів

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
34.24%
Корисно 2 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити