«Калорійна бомба» – новий калориметр для АПК від ХЛР!
Ірина Кіріна – Керівник відділу галузевих експертів компанії ХЛР

«Калорійна бомба» – новий калориметр для АПК від ХЛР!

Калориметрія сьогодні є важливим компонентом у діяльності операторів агропромислового комплексу. Калориметричні методи дослідження допомагають здобувати інформацію та успішно застосовувати енергію природних процесів на різних ділянках і стадіях сільськогосподарського виробництва. А для максимально точних вимірювань фахівцям лабораторій і підприємств стануть у пригоді автоматичні калориметри від ХЛР. Вони відмінно впораються з визначенням енергетичної цінності продукції АПК згідно з ДСТУ EN ISO 9831:2022.

Що означають показники енергетичної цінності (калорійності) на етикетках харчових продуктів, які ми купуємо щодня? Звідки відомо, що в кількох смаколиках приблизно 130 кілокалорій, а чашка трав’яного чаю містить лише 2? Далі про це у статті.

Калорії та калорійність

Калорійність їжі вираховується кількома способами. Найбільш популярним методом підрахунку поживної цінності є визначення кількості в харчовому продукті кожного компонента (білків, жирів, вуглеводів, спиртів, органічних кислот) і додавання кількості енергії для компонента, взятої з довідників.

Одна з найпоширеніших методик розрахунку цих значень – «метод 4-9-4», розроблений фахівцями  Департаменту сільського господарства США на основі напрацювань професора Вілбура Етвотера. Проте треба зважати на відмінності продуктів за походженням, сортом, сезонністю. І з огляду на ці фактори кількість калорій кожного компонента може суттєво відрізнятися від довідникової.

Як їх вимірюють?

Щоб відповісти на це запитання, почнімо з визначення терміна. Одна калорія – це кількість тепла, необхідного для підвищення температури 1 г води на 1°C. За допомогою бомбового калориметра фактична кількість енергії, яка утворюється їжею у процесі окислення (згоряння), може бути повністю виміряна й задокументована.

Термін «калориметр» походить від латинського слова calor – «тепло» і грецького μετρεω – «вимірювати». У випадку з бомбовим калориметром процес вимірювання передбачає спалювання харчового продукту, щоб побачити, скільки тепла він виділяє, коли безпосередньо перетворюється на калорії.

Калориметр 6400 – точний і компактний

Автоматичний ізопериболічний калориметр 6400 виробництва американської компанії Parr Instrument - це зручний і компактний прилад, що включає замкнуту систему охолодження, яка використовує термоелектричний холодильник (кулер), прикріплений безпосередньо на водяному бачку ємністю 1 л і забезпечує калориметр охолодженою водою. Зовнішній напірний бак із використанням азоту застосовується для подавання промивної води в калориметр. У цій моделі калориметра бомба та контейнер фіксовані, що дає змогу автоматично наповнювати контейнер, а також наповнювати й промивати бомбу. Тест триває близько хвилини, що дає змогу одному співробітнику обслуговувати до чотирьох таких калориметрів одночасно.

Калориметричну бомбу не потрібно виймати, відкривати, мити, перезаряджати і встановлювати заново – оператор калориметра просто знімає «голову» посудини, замінює паливну капсулу з наступним зразком і вставляє калориметр. Це мінімізує кількість необхідної води та дає змогу проводити автоматичні вимірювання швидко, замість того щоб перед кожним випробуванням наповнювати контейнер водою. Після кожного випробування прилад автоматично миє бомбу, але також є можливість зібрати продукти згоряння, якщо вони повинні використовуватися для подальших випробувань. 

Короткі технічні характеристики

  • Автоматичне наповнення ємності та корпусу, а також наповнення й промивання посудини
  • Автоматичне охолодження
  • Проводить 6–8 тестів за годину
  • Фіксований циліндр бомби зі знімною головкою для швидкого завантаження зразків
  • Час оператора на тест – 1 хвилина
  • Клас точності 0,1% RSD
  • Температурна роздільна здатність 0,0001°C
  • Діапазон зразків 5000–8000 калорій
  • 0,05% лінійності протягом операційного циклу
  • Передавання інформації через пам’ять FlashROM і протокол TCP/IP
  • Два порти USB для підключення до ваг і принтера
  • Оновлення через Інтернет

Стандартний комплект

  • Стартовий набір для запуску та інсталяції
  • Комплект витратних матеріалів на 500 випробувань
  • Редуктор для кисню DIN9
  • Редуктор для азоту DIN10

Зацікавило обладнання, або виникли запитання? Звертайтесь! 

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
60.97%
Корисно 6 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити