Кліматичні кімнати – розумне рішення для апробації в сільському господарстві
Євгеній Іваницький – галузевий експерт групи «Агро» компанії ХЛР

Кліматичні кімнати – розумне рішення для апробації в сільському господарстві

Сучасний рівень інтенсифікації аграрного сектора, завданням якого є вдосконалювати інструменти впливу на рослинний організм, диктує умови для всіх суб’єктів ринку. Виробники насіннєвого матеріалу, добрив, засобів захисту рослин прагнуть передусім підвищити їх якість: реалізувати потенціал сортів / гібридів, досягти потрібного ступеня засвоєння поживних речовин і високого рівня стійкості до шкідливих організмів. Особливою умовою є відповідність продукту майбутнім умовам використання. Для цього провідні компанії застосовують різні види апробації, серед яких важливо наголосити на перевагах кліматичних кімнат.

Дослідження рослинних організмів у контрольованих умовах стало доступним завдяки активному розвитку технологій. Кліматичні кімнати застосовують як для системних досліджень на виробництві, так і для потреб науки. Підбираючи умови мікроклімату, докладають зусилля для максимальної імітації природніх умов. Кімнати для вирощування поєднують у собі інноваційні методи контролю температури, вологості й освітлення, що забезпечують надійність, точність і безпеку в процесі проведення досліджень.  

Сфера застосування кліматичних кімнат:

  • Кімнати апробації насіннєвого матеріалу
  • Вирощування рослин із заданими умовами середовища
  • Кімнати культури тканин (in vitro)
  • Дослідження ГМО
  • Проведення ентомологічних досліджень
  • Кімнати для мікробіологічних досліджень (рослини, субстрати)
  • Індивідуальні потреби

Процес створення кліматичної камери потребує комплексного підходу, через складність поєднання технічно різних процесів. Також, відповідно до поставленого завдання, конструкція і наповненість будуть суттєво відрізнятися. Саме тому потреба реалізується за індивідуально розробленим проєктом.

Типовий проєкт кліматичної кімнати

Розглянемо типовий проєкт клімат-кімнати. Найкращим варіантом із погляду технологічності й виконання завдань буде клімат-кімната на основі модульної конструкції, яка буде збудована за необхідними розмірами і за потреби легко демонтуватиметься. Така кімната являє собою приміщення на основі металевого каркасу з використанням сендвіч-панелей (рис. 1).

Незалежно від обраного варіанта конструкції модуль кліматичних камер повинен встановлюватися поблизу необхідних комунікацій (водопостачання, каналізації, електроживлення тощо). З урахуванням того факту, що в кліматичному обладнанні застосовуються двигуни, компресори та інше, необхідною умовою буде заземлення. У разі розміщення на відкритих просторах потрібно влаштувати блискавковідвід.

Рис. 1. Візуалізація кліматичної камери на основі модульної конструкції (орієнтовні габаритні розміри: 660 х 310 см) та план кліматичної кімнати на шість камер

Проєкт кліматичної кімнати на прикладі шестикамерного модуля

Значну частину площі кімнати займає приміщення з інженерним обладнанням для реалізації технічних завдань, таких як система опалення, зволоження, осушення повітря, охолодження. На плані вище відображено шість окремих кліматичних зон розміром 120 х 60 см, у кожній зоні встановлено стелаж із кроком полиці 40–45 см (рис. 1). Панель контролю дає змогу відстежувати окремі параметри для кожного з шести приміщень.

Також можна передбачити управління онлайн із відеофіксацією процесу росту рослин.

Параметри середовища в камері:

  • Температурний режим +1…+40 °C
  • Відносна вологість повітря 10–90 %
  • Освітлення (варіанти освітлення різняться за конкретною потребою; рослини здебільшого найкраще ростуть за довжини хвилі світла від 400 до 700 нм)

Переваги кліматичної камери на основі модульної конструкції:

  • Універсальність – цільний модуль або модуль, що легко збирається з блоків у заданих розмірах і конфігурації
  • Варіативність – можливість потенційного нарощування кількох модулів, зокрема різного призначення
  • Безпечність – дає змогу виконати якісну ізоляцію камер усередині модуля
  • Практичність – простіше вписати заданий функціонал у приміщення, яке створюється під дані вимоги з урахуванням додаткового й обслуговувального обладнання
  • Інноваційність контроль окремих параметрів для кожної камери, управління онлайн із відеофіксацією процесу росту

Фахівці ХЛР мають чималий досвід створення кліматичних кімнат для різних потреб у сільськогосподарській галузі. Ми спроєктуємо, розробимо і втілимо рішення саме під Ваші завдання. Звертайтеся!

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити