Аналіз на харчові алергени Eurofins Technologies

Контроль алергенів в їжі та на робочій поверхні з Eurofins Technologies

Міжнародна статистика по госпіталізації через алергію – 7,4% смертності порівняно, наприклад, із 2,4% смертності через патогенну мікрофлору. Цифри більш ніж красномовні. При цьому єдиний спосіб захиститися від алергії – це уникнути вживання алергенів. Саме тому законодавство суворо регулює це питання для харчових виробництв, причому останні вимоги були деталізовані зовсім недавно, у 2019 році. У статті – детально про способи визначення алергенів у їжі і на поверхнях, сфери застосування тестів для контролю алергенів виробництва Eurofins Technologies, відбір зразків, етапи аналізу та ін., а також законодавче регулювання процедури в Україні та за кордоном. Інформація в першу чергу буде цікава операторам ринку харчової промисловості та громадського харчування, державним і комерційним лабораторіям.

Дивіться також відео із записом відповідного вебінару:

 

Виробник тестів для якісного та кількісного аналізу на алергени, про якого розповімо, – компанія Eurofins Technologies

  • Є глобальним лідером в біоаналітичному бізнесі понад 31 рік
  • Це 45 тисяч співробітників по всьому світу
  • 200 тисяч власних аналітичних методів
  • 800 референтних лабораторій у різних країнах земної кулі

Чому саме Eurofins? Тому що ця компанія не тільки виробляє різні діагностичні тест-системи, але і використовує їх у власних референтних лабораторіях, завдяки яким величезна кількість експортерів продукції по всьому світу отримують необхідні сертифікати.

Зверніть увагу на карту, де відображена динамічно розширювана глобальна мережа в Європі, Австралії, США. У той же час тест-системи цього виробника активно використовуються і в Україні – комерційними і державними лабораторіями, а також виробниками продукції.

Eurofins Technologies в світі

Рис. 1. Використання продукції Eurofins Technologies у світі

Eurofins Technologies виробляє два типи тест-наборів для виявлення алергену в їжі та на робочій поверхні

  • SENSI Strip (Ви можете бачити їх в лівій частині рис. 2) – це метод латерального потоку (LFD), або експрес-тести у форматі тест-смужок; і це якісний метод аналізу. Іншими словами, Ви отримуєте відповідь у форматі: є алерген чи його немає на допустимому законодавством рівні
  • SENSI Spec Ви можете бачити у правій частині рис. 2. Це метод імуноферментного аналізу (ELISA), або ІФА, у форматі повноцінного лабораторного аналізу із використанням додаткового обладнання. А ще – це кількісний метод аналізу. Якщо Вам необхідно знати точний рівень вмісту або відсутності алергенів, Вам необхідний саме метод ІФА

Два методи визначення алергену в їжі і на робочої поверхні Eurofins Technologies

Рис. 2. Два методи визначення алергену в їжі та на робочій поверхні

Обидва методи підходять для виявлення алергену в їжі та на робочій поверхні, відрізняються вони один від одного найменуваннями визначуваних алергенів, часом, а також якісним і кількісним аналізом.

Що таке алерген?

Алерген – це антиген, що викликає в чутливих до нього людей алергічні реакції. Відповідно, алергія – це імунопатологічний процес, виражений надчутливістю імунної системи організму при впливі цього алергену.

Головна особливість алергії – це харчова непереносимість: невеликі кількості алергенів можуть викликати симптоми: такі як шкірний висип, набряк губ, обличчя, язика, біль у животі, нудота, і найстрашніше – це анафілаксія.

Зверніть увагу на міжнародну статистику по госпіталізації: 7,4% смертності через алергію порівняно із 2,4% смертності через патогенну мікрофлору. Єдиний спосіб уникнути алергії – це уникнути вживання алергенів.

Законодавче регулювання: Україна і світ

У розрізі України варто звернути увагу на Закон 2639- VIII (Закон України №2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»), який набрав чинності у 2019 році: тут йдеться про зміни в особливостях маркування речовин і продуктів.

Що стосується інших країн:

  • Європа
    - Директива 2007/68 /CE
    - Регламент 41/2009: клейковина (глютен) в харчових продуктах
    - Постанова 1169/2011: набрала чинності 13.12.2014
  • США
    - Закон про маркування харчових продуктів та захист споживачів (2004). Діє після 1 січня 2006 р.
  • Канада
    - CGSB Добровільне маркування продуктів харчування. Буде частиною Закону про харчові продукти та ліки (2004)
  • Японія
    - Закон про харчову санітарію: набрав чинності у 2002 році

Для полегшення процесу ознайомлення з деталями вищезазначеного закону Український Центр Європейської Політики підготував спеціальний документ, у якому детально із прикладами прописано, як необхідно маркувати речовини і продукти, а також перелік контрольованих алергенів.

Даний документ Ви можете отримати у нас, звернувшись до Вашого менеджера або залишивши заявку через наш інтернет-магазин.

Які алергени треба контролювати?

Нижче в таблиці Ви можете побачити перелік алергенів, які підлягають контролю на території України та інших країн, що може бути корисно виробникам, які експортують товар. У Eurofins є рішення для всіх алергенів, зазначених у цій таблиці, і навіть більше.

Варто зазначити, що норми України і ЄС ідентичні завдяки гармонізації національних законодавчих актів України та регламентів ЄС (Регламент ЄС №1169/2011 – про маркування складових, які викликають алергію або непереносимість).

Харчові алергени базова інформація і норми

Таблиця 1. Контроль алергенів у харчових продуктах: базова інформація та норми

Для чого необхідно аналізувати/контролювати алергени?

  • Перш за все – це безпека споживачів, тобто Ваших клієнтів
  • Для контролю вхідної сировини або товару, що надійшов на Ваше підприємство
  • Для відповідності нормам маркування згідно із законодавством України
  • Для підтвердження ефективності систем очищення і відповідності нормам НАССР
  • А також це конкурентна перевага на ринку збуту продукції

Де можна проводити аналіз експрес-тестами?

  • Заводи: вхідна сировина, технологічний процес, очищення/дезінфекція, упаковка, етикетування
  • Логістичні центри: етикетування, транспорт, очищення/дезінфекція
  • Ресторани: приготування їжі, ідентифікація, очищення/дезінфекція

Варто відзначити, що експрес-тести для виявлення алергену необхідні в системі HACCP як самостійний елемент, так і в поєднанні з АТФ-контролем гігієни.

Експрес-тести застосовують зазвичай для контролю робочих поверхонь при зміні технологічного процесу. Наприклад, сьогодні Ви виробляєте товар з арахісом, а завтра – без нього: важливо перевірити ефективність мийки обладнання та лінії і не допустити контамінації. А також перевірити продукт із низьким вмістом алергену, щоб не перевищувати допустимий рівень.

Де використовуються тести ІФА?

Тести ІФА застосовуються в разі наявності обладнання для цього методу і необхідності кількісного аналізу.

Якісний аналіз із SENSI Strip від Eurofins Technologies

На рис. 3 представлений якісний аналіз. У правій частині Ви можете бачити принциповий вид тест-смужок латерального потоку. У лівій – повний перелік тест-набору. Одна з головних відмінностей тест-набору від Eurofins – це те, що він розрахований на 20 досліджень і підходить як для аналізу їжі, так і робочих поверхонь. Це ідеальне рішення як частина системи HACCP.

Якісний аналіз на харчові алергени з SENSI Strip

Рис. 3. Якісний аналіз із SENSI Strip

Кількісний аналіз із SENSI Spec від Eurofins Technologies

SENSI Spec – це кількісний аналіз за методом ІФА. Варто віддати перевагу цьому методу, якщо у Вас є обладнання для методу ІФА або Ви плануєте оснастити Вашу лабораторію даним методом (ХЛР може Вас у цьому допомогти).

Комплект тест-набору містить усі необхідні реагенти для проведення тесту. Знадобиться рідер для фотометричного зчитування результату.

Кількісний аналіз на харчові алергени з SENSI Strip

Важливо!

Продукти харчування, що експортуються за межі України, причому як до близького, так і дальнього зарубіжжя, вже сьогодні в обов'язковому порядку повинні контролюватися на наявність алергенів на вимогу країн-імпортерів. Наявність протоколів аналізу відповідно до європейського досвіду є гарантією достовірності інформації нанесеного маркування про харчові продукти.

Слід зазначити, що вимоги країн Європи щодо алергенів постійно змінюються. Наприклад, останні законодавчі ініціативи Євросоюзу, комісія Codex Alimentarius (лютий 2016 року) передбачають кількісне визначення алергенів: тобто недостатньо тільки володіти інформацією про їх наявність чи відсутність в харчовій продукції, необхідно точно встановити, яка саме концентрація цих речовин в тому чи іншому продукті міститься . Саме тут і буде корисний метод ІФА.

Методика проведення якісного та кількісного аналізу: відбір зразків

На рис. 4 показані методики для відбору зразка їжі або рідини і відбору зразка (змиву) з поверхні.

У верхній частині рисунку відображений відбір зразка їжі або рідини: необхідно зразок помістити в буфер екстракції, потім все це перемішати або центрифугувати протягом 30 секунд і дати відстоятися протягом 1 хвилини для утворення супернатанта.

Відбір зразка (змиву) з поверхні: в 500 мкл буфера екстракції занурити сваб, після взяти змив і занурити його знову в пробірку з буфером, також дати відстоятися протягом 1 хвилини.

Контроль алергенів в їжі і на робочій поверхні SENSI Spec SENSI trip відбір зразків

Рис. 4. Відбір зразка для якісного і кількісного аналізу

Методика SENSISpec ІФА та SENSIStrip експрес-тести: етапи аналізу

SENSISpec ІФА: необхідно внести зразок і проінкубувати. Далі промити, внести кон’югат і проінкубувати. Потім внести стоп-розчин і зчитати результат за допомогою рідера.

SENSIStrip експрес-тести (LFD): відбираємо 500 мкл суміші, у неї занурюємо тест-смужку на 15 хвилин, потім зчитуємо результат візуально або із використанням рідера для цих тест-смужок.

Контроль алергенів в їжі і на робочій поверхні SENSI Spec SENSI trip етапи аналізу

Рис. 5. Етапи якісного та кількісного аналізу

Підбиваючи підсумок всьому вищесказаному, тест-набори від Eurofins Technologies це:

  • Безпека споживача
  • Контроль сировини та товарів
  • Правильне маркування продуктів харчування
  • Дотримання Закону України №2639-VIII
  • Підтвердження ефективності системи очищення
  • Конкурентна перевага на ринку
  • Відповідність системі HACCP

А конкурентна цінова пропозиція – це чудовий бонус від ХЛР і світового лідера в лабораторній діагностиці – компанії Eurofins Technologies.

Якщо у Вас виникли запитання, звертайтеся до спеціалістів ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
67.56%
Корисно 8 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити