Контроль шкідників в органічному сільському господарстві [Частина 2]
Михайло Капштик – сільськогосподарський дорадник, канд. с.-г. наук

Контроль шкідників в органічному сільському господарстві [Частина 2]

Частина 2.  Біологічні  методи боротьби зі шкідниками

Як перемогти в біологічній боротьбі? Продовжуємо серію статей про ефективний та безпечний контроль шкідників в органічному сільському господарстві й даємо практичні поради!

Захист рослин в органічному господарстві полягає у:

  • Поширенні сортів рослин, які мають високий генетичний імунітет до хвороб і шкідників
  • Захисті природних ворогів шкідників шляхом забезпечення їм сприятливих умов
  • Вживанні профілактичних заходів
  • Застосуванні біологічних засобів захисту рослин 

Біологічна боротьба полягає у використанні природних ворогів для регулювання популяцій шкідників і хвороб. Якщо чисельність популяції природних ворогів, присутніх на полі, занадто мала для забезпечення достатньої боротьби з шкідниками, їх можна вирощувати в лабораторії або в інсектарії. Вирощених природних ворогів випускають на посадки чи посіви культури для збільшення вже присутніх на полі популяцій і для скорочення чисельності популяцій шкідників.

Існує два підходи до біологічної боротьби за допомогою випуску природних ворогів:

  1. Профілактичний випуск природних ворогів на початку кожного сезону.Цей метод застосовується, коли природні вороги не здатні виживати в період між двома сільськогосподарськими сезонами через несприятливі кліматичні умови або за відсутності шкідника. Після випуску популяції вони акліматизуються і розвиваються протягом усього сезону.
  2. Випуск природних ворогів, коли популяції шкідника починають завдавати шкоди культурам.Саме в цей час зазвичай випускають патогени, оскільки вони не здатні виживати і поширюватися в посадках/посівах культури за відсутності господаря (шкідника). Крім того, їх виробництво зазвичай не вимагає великих витрат.

Мікробні антагоністи

Природними ворогами, що знищують або пригнічують шкідників або збудників хвороб, часто є гриби або бактерії. Їх називають антагоністами, мікробними інсектицидами або біопестицидами. Одними з найбільш часто використовуваних мікробних антагоністів є:

  1. Бактерії

Такі як, наприклад, Bacillus thuringiensis (Bt). Промислове виробництво Bt у вигляді мікробного інсектициду почалося в 1960-х роках. У продажу є різні типи Bt для боротьби з гусеницями і жуками, а також для боротьби з комарами і попелицями.

Найбільш відомі агенти біологічної боротьби, використовувані на полях, – це бактерії Bacillus thuringiensis var. kurstaki і Bacillus thuringiensis. var. aizawai, що застосовуються проти різних лускокрилих шкідників, а також Bacillus thuringiensis var israeliensis – проти комарів. Серед шкідників, із якими борються такі бактерії, – африканська совка, бавовняна совка, лучна совка, мала совка, капустяна вогнівка, капустяна совка, єгипетська бавовняна совка, капустяна міль, совка-п’ядун, зелена садова совка, карликовий шовкопряд, бавовняна плямиста совка, вогнівка бобова, цикадки пасльонових культур.

  1. Віруси

Такі як, наприклад, вірус ядерного поліедроза (NPV). Ефективні в боротьбі з декількома видами гусениць-шкідників. Оскільки досліди показали, що вірус ядерного поліедроза, специфічний для S. Exigua (SeNPV), був більш ефективний у боротьбі з цим шкідником, ніж інсектициди, фермери впровадили цей метод боротьби. Багато фермерів в Західній Суматрі в даний час виробляють вірус ядерного поліедроза самостійно.

  1. Гриби, що знищують комах

Такі як, наприклад, Beauveria bassiana. У продажу є різні штами цього гриба. Наприклад, штам Bb 147 застосовують в боротьбі із зерновими вогнівками (Ostrinia nubilalis і O. furnacaiis) на кукурудзі; штам GHA – в боротьбі з білокрилками, трипсами і борошнистими хробаками на овочевих і декоративних культурах. У екосистемах можуть природним чином зустрічатися кілька видів грибів. Наприклад, у вологу погоду попелиця може бути знищена грибом зеленого або білого кольору.

  1. Гриби, які борються з патогенами рослин

Наприклад Trichoderma sp., широко застосовуваний в Азії для запобігання зараження ґрунтовими хворобами, такими як чорна ніжка й кореневі гнилі. В Африці певні види Trichogramma, використовувані для боротьби з бавовняною совкою, вирощують в деяких лабораторіях для боротьби з лускокрилими шкідниками і попелицями.

  1. Ентомопатогенні нематоди

Їх використовуються для боротьби з різними видами довгоносиків (наприклад, Steinernema carpocapsae, Heterorhabditis bacteriophora) і ґрунтових комах, таких як земляні совки (Agrotis spp.), на овочевих культурах.

Якщо цих заходів недостатньо

У випадку сильної загрози можна використовувати засоби захисту рослин, дозволені для застосування в органічному сільському господарстві. Такі препарати внесені до реєстру засобів захисту рослин, допущених до обороту відповідно до нормативних актів про захист рослин, і складаються виключно з біологічно активних речовини, мікроорганізмів і живих організмів.

Рецепти рослинних препаратів, які стануть у нагоді фермерським господарствам для підтримки росту рослин, профілактики і контролю хвороб та відлякування шкідників, шукайте у наступній публікації! (Б. Шапаратка, И. Урбан. Органическое сельское хозяйство. Чешская Республика, Оломоуц, 2010).

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити