Чи може мікробіологічний аналіз бути швидким? Так!

Чи може мікробіологічний аналіз бути швидким? Так!

Про необхідність контролювати мікробіологічні показники знають чи не всі виробники харчової продукції. Мікробіологічна лабораторія має відповідати всім вимогам і містити все необхідне обладнання – від автоклава до термостата. Детальніше можна ознайомитися тут.

Але вартість такої лабораторії буде сильно «колотися», особливо для підприємств, що тільки-тільки задумалися про мікробіологічний контроль готової продукції. Для декого навіть вартість маленького автоклава є непідйомною сумою, а без нього така лабораторія не має права називатися «мікробіологічною».

Що ж робити в такому випадку? Чи є спосіб значно пришвидшити класичні етапи без придбання автоматичних приладів, що скорочують загальний час на проведення мікробіологічного аналізу? А чи можна організувати роботу лабораторії без автоклава? Чи реально визначати патогенні мікроорганізми не в самому продукті, а, наприклад, у змиві з його поверхні? Відповідь – у ХЛР є рішення під будь-яке завдання!

Пришвидшуємо класичні етапи без придбання вартісного обладнання

Для початку треба визначитися, що ж можна пришвидшити, а від чого взагалі відмовитися. Першим етапом завжди є стерилізація лабораторного посуду в сухожаровій шафі для подальшої роботи. Здавалося б, точно незамінний процес, скляний посуд має бути стерильним – навіть не обговорюється! А як щодо використання готових поживних середовищ у чашках Петрі? Геніальне рішення, яке не тільки знімає потребу в стерилізації посуду, а й закриває другий етап – приготування і стерилізація поживного середовища.

Для того щоб почати роботу з готовими поживними середовищами від Compact Dry необхідно попередньо підготувати зразок. Якщо харчовий продукт рідкий або це вода – наносимо 1 мл зразка (розводимо за необхідності) у центр пластини Compact Dry. Якщо зразок твердий – гомогенізуємо за допомогою лопаткового гомогенізатора з буферним розчином.

Далі знову наносимо 1 мл гомогенізованого зразка в центр сухої пластини. Якщо перевіряємо кількість КУО (колонієутворювальних бактерій) із поверхні за допомогою Swab for Compact Dry – використовуємо сваб-пробірку (змиваємо тампоном із поверхні 10 х 10, поміщаємо тампон назад до сваба), струшуємо закриту ємність. І знову 1 мл наносимо в центр пластини.

Інструкція з проведення тесту:

1. Зніміть кришку й помістіть 1 мл зразка в центр пластини Compact Dry – за необхідності розводимо, щоб не отримати суцільний ріст на чашці.

2. Зразок автоматично й рівномірно дифундує у висушену пластину та перетворює її на гель протягом кількох секунд.

3. Закриваємо кришкою пластину й зазначаємо інформацію про зразок (дату посіву, № партії, тощо).

4. Перевертаємо закриту пластину та переносимо її в інкубатор (термостат).

5. Після інкубації рахуємо всі колонії залежно від штаму (для бактеріальних культур – через 2–3 дні в інкубаторі, для грибів – через 5–7 днів). Білий папір під пластиною полегшить візуальний підрахунок.

Готові поживні пластини можуть бути по 40, 240 і 1400 чашок в упаковці. Асортимент селективних середовищ надзвичайно широкий:

Культура Колір колоній на чашці Петрі
Total count (TC) Більшість колоній червоного кольору
Rapid total viable count (TCR) Більшість колоній червоного кольору
Coliform (CF) Сині / синьо-зелені колонії
E. coli and coliform (EC)

Сині / синьо-фіолетові колонії відповідають E. coli,

червоні / рожеві –

іншим коліформам

Staphylococcus aureus (X-SA) Сині колонії
Vibrio parahaemolyticus (VP)

Сині / синьо-зелені (V. parahaemolyticus)

Червоні / рожеві (V. cholerae, V. mimicus, V. vulnificus),

молочно-білі (Vibrio spp., V. alginolyticus)

Pseudomonas aeruginosa (PA) Червоні колонії, оточені зеленувато-жовтим ореолом
Heterotrophic bacteria in water (AQ) Ураховують червоні колонії Біло-рожеві –

дріжджі Схожі на вату –

плісеневі гриби

Enterococcus (ETC) Сині / синьо-зелені колонії
Enterobacteriaceae (ETB) Червоні / фіолетові колонії
Bacillus cereus (X-BC) Колонії від світло-блакитного до блакитного кольору
Yeast and mould (YM) Сині / білі колонії дріжджів і пухнасті колонії плісняви
Listeria species (LS) Світло-блакитні колонії
Listeria monocytogenes (LM) Червоні колонії із синім ореолом (або без нього)
Salmonella (SL) * необхідне попереднє збагачення в термостаті

Виявляються за комбінацією трьох ознак:
  • лізиндекарбоксилазна активність (зміна кольору середовища з синьо-фіолетового на жовтий) 
  • колір колонії (зелені / чорні колонії утворюються завдяки Salmonella, які виділяють сульфід гідрогену) 
  • рухливість Salmonella

Дивіться відео «Демонстрація готових сухих мікробіологічних середовищ Compact Dry»:

Організовуємо роботу мікробіологічної лабораторії без автоклавів

Використання готових поживних пластин – чудове рішення, яке потребує утилізації відпрацьованих чашок Петрі. Це означає, що без автоклава не обійтися. А що робити, коли автоклав – надто дороге задоволення для підприємства, та й зразків на тиждень не так уже й багато?.. Як варіант можна розглянути допомогу від сторонньої мікробіологічної лабораторії та укласти договір на утилізацію небезпечних відходів. Але після тривалого часу дії такого договору будь-яка фірма зрозуміє, що для нормального функціонування мікробіологічної лабораторії просто необхідно придбати стерилізатор, адже це набагато вигідніше, ніж залучати сторонні організації.

Лабораторії, що визначають Listeria та Salmonella належать до ІІІ класу патогенності (саме ці дві бактерії є критичними для готової харчової продукції – якщо виявлено їх присутність, то всю партію розвертають і не допускають до реалізації). За всіма вимогами в таких лабораторіях має бути повний перелік обладнання для класичної лабораторії – автоклав, сухожарові шафи, термостати / СО2-інкубатори, холодильник і допоміжне обладнання (ваги лабораторні, рН-метр, баня-водяна, центрифуга та ін.).

Натомість рішення у вигляді мінілабораторій Microlab на Listeria та Salmonella потребують утилізації. У випадку використання зазначених закритих тест-систем на ці дві культури закриваються одразу три етапи: стерилізація посуду, приготування поживних середовищ і утилізація відпрацьованого матеріалу. Необхідно тільки попередньо подрібнити зразок та помістити до контейнера.

Пристрій одночасно збагачує, виявляє патогенні мікроорганізми й знезаражує дослідний зразок. Час аналізу – 24 і 48 годин (Salmonella та Listeria). Результат зчитується візуально: є чи немає. Використання такого контейнера не потребує складного лабораторного обладнання – працює лише інкубатор, що підтримує температуру 37 °С.

Немає потреби в асептичності й дотриманні стерильних умов. Зразки знезаражуються в кінці дослідження, тому утилізувати пристрій можливо разом зі звичайними побутовими відходами. Як внутрішній контроль за власною продукцією це надзвичайно зручне й практичне рішення. Якщо результат позитивний і тест виявив наявність патогенів – це вже є достатньою підставою для зняття партії з реалізації, щоби вберегти репутацію виробника.

Проводимо аналіз у твердому харчовому продукті, не подрібнюючи його

У випадку, коли вкрай необхідно підтвердити підозру про наявність у продукті патогенних бактерій типу E. coli та Coliform, Salmonella і Listeria – є можливість користуватися якісними тестами TransSwab від MWE Medical із селективним середовищем на ці культури. Тест має вигляд транспортної пробірки для взяття змиву з поверхні (сваб), але замість буферного розчину в ній готове до використання середовище. Після забору зразка з поверхні твердого продукту паличкою (площа змиву – 10 х 10 см) сваб герметизують (закривають кришкою з паличкою, якою відібрано дослідний матеріал) і поміщають в інкубатор для пророщування життєздатних колоній патогена. Якщо в дослідному зразку виявлено хвороботворні мікроорганізми – середовище в пробірці змінює колір. Якщо все ж таки необхідно отримати чіткий кількісний показник – просто відправляємо сваб у мікробіологічну лабораторію, адже колонії в пробірці залишаються життєздатними й після зміни кольору, а отже, придатні до подальшого аналізу. Також не забуваємо про те, що отриманий результат є змивом саме з поверхні продукту, і щоб остаточно підтвердити невідповідність партії, бажано аналізувати власне продукт.

Як бачите, можливостей пришвидшити роботу класичної мікробіологічної лабораторії або створити її з нуля, якщо взагалі немає уявлення, з чого почати, є безліч. З кваліфікованою підтримкою наших спеціалістів можете бути певні в тому, що Ваша лабораторія буде найкращою!

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
34.24%
Корисно 2 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити