Перевіряємо воду на кишкову паличку та інші патогени
Ірина Кіріна – Керівник відділу галузевих експертів компанії ХЛР

Перевіряємо воду на кишкову паличку та інші патогени

В агропромисловій сфері як ніде знають, наскільки важливою для роботи є чиста вода. Серйозними випробуваннями для підтримання чистоти стають аварійні ситуації, коли підвищується ризик зараження води. Недавній підрив Каховської ГЕС спричинив тяжкі наслідки, адже на затоплених територіях уже фіксують кишкову паличку. Компанія ХЛР завжди оперативно реагує на виклики й допомагає ліквідувати вплив техногенних небезпек. Тож наші фахівці підібрали сучасні методи контролю забрудненої води й виявлення патогенів.

Вода може містити безліч патогенів, серед яких бактерії, віруси й найпростіші. Усі вони безпосередньо загрожують здоров’ю людини. Після контакту із забрудненою водою може виникнути ціла низка небезпечних станів в організмі:

  • Подразнення шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, очей, вух, носа й горла
  • Захворювання шкіри
  • Ураження клітин і органів травного тракту
  • Розвиток небезпечних для життя інфекцій у людей із пригніченою імунною системою

Небезпеки від бактеріального забруднення води

Бактерії, зокрема Escherichia coli коліформи, легіонела, синьогнійна паличка, – це одноклітинні мікроорганізми, які можуть траплятися у воді колодязів, озер і цистерн.

Кишкова паличка у воді, забрудненій фекаліями тварин і/або людини, якщо її проковтнути чи вдихнути під час водних процедур, може спричинити серйозне нездужання з такими симптомами: судоми, діарея, головний біль, нудота й блювання.

Так само ковтання або вдихання води, зараженої фекальними коліформами, призведе до розладу травлення з нудотою, діареєю, судомами й головним болем. Коліформна кишкова паличка природно присутня в навколишньому середовищі, наявність її у воді може вказувати на виділення людських або тваринних відходів.

Легіонела зазвичай процвітає в теплій воді та природно трапляється в навколишньому середовищі. У разі вдихання цих бактерій під час приймання душу або ванни підвищується ризик захворіти на легіонельоз, різновид пневмонії.

Синьогнійна паличка (Pseudomonas aeruginosa) – грамнегативна аеробна рухлива бактерія, що мешкає у воді, ґрунті. Вона є умовно патогенною для людей, спричиняє розвиток внутрішньолікарняних інфекцій. За санітарними нормами вода питного й господарського призначення  не має містити синьогнійної палички.

Ентерококи (бактерії) або коліфаги (віруси) – мікроби, які також живуть у воді, забрудненій людськими та/або тваринними фекальними відходами.

Холерний вібріон (Vibrio cholerae) – токсигенна бактерія, що спричиняє холеру. Це гостре зневоднювальне, потенційно небезпечне для життя діарейне захворювання, яке передається через забруднену питну воду, а за несприятливих умов швидко набирає характеру епідемії або навіть пандемії.

Наслідки забруднення води вірусами

Віруси – ще одна група мікроорганізмів, які також можуть бути присутні у воді з колодязів, резервуарів і водойм. Ентеровіруси потрапляють у неї разом із фекаліями інфікованих тварин та/або людей. 

Віруси, що передаються через воду, здебільшого належать до шести родин, включно з родинами РНК-вірусів: Picornaviridae, Caliciviridae, Hepeviridae, Reoviridae, Astroviridae та Adenoviridae. Споживання води, зараженої вірусами, може мати наслідки різної тяжкості для здоров’я людини: від гастроентериту й інших кишкових розладів до менінгіту.

Небезпека від інфікованої води підсилюється тим, що її необов’язково пити чи ковтати під час купання, душу, чищення зубів. Іноді достатньо навіть вживання їжі, яка була піддана впливу інфекції. Тому так важливо регулярно тестувати колодязну, озерну воду на наявність шкідливих мікроорганізмів. Адже склад ґрунтових і озерних вод з часом змінюється, і одноразовий контроль не гарантує, що згодом у воді не оселяться нові хвороботворні бактерії та віруси.

Способи контролю патогенів

1. Традиційні мікробіологічні методи із серотипуванням

Патогенні мікроорганізми визначають за допомогою специфічних поживних середовищ для кожного виду. Пропонуємо широкий асортимент поживних середовищ відповідно до методів ISO від всесвітньо відомого виробника Condalab (Іспанія). Це зокрема:

  • Легіонела згідно з ISO 11731:2017: основа агару Legionella BCYE (кат. № 1311), селективна добавка для легіонели (кат. № 6022), селективна добавка для легiонели GVPC (кат. № 6025), добавка для росту Legionella MWY (кат. № 6067)
  • E. coli та коліформи згідно з ISO 9308-1:2014: хромогенний агар для коліформ (CCA) (кат. № 2080), триптон-соєвий агар (кат. № 1138)
  • Синьогнійна паличка (Pseudomonas aeruginosa) згідно з ISO 16266:2006: основа агару Pseudomonas CN (кат. № 1153), поживний агар (кат. № 1156), ацетамідний бульйон (кат. № 1155), основа агару King B (кат. № 1154)
  • ртлі (кат. № 1109), жовчний ескулін-азидний агар (кат. № 1005)
  • Холера (Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus і Vibrio vulnificus) згідно з ISO 21872: лужна пептонна вода (кат. № 2155); агар для селективної ізоляції холерного вібріона (Vibrio) TCBS, Conda 500 г (кат. № 1074); хромогенний агар Vibrio (ізол. / виявл. Vibrio cholerae, parahaemolitycus і alginolyticus), 500 г (кат. № 2054)

Ви завжди можете замовити зі складу ці та інші популярні позиції від Condalab і ХЛР.

2. Експрес-методи

Такі методи дають змогу швидко й селективно виявляти бактеріальне забруднення води. Деякі з них внесено до переліку офіційних методів у ДСанПін 2.2.4-171-10 і ДСТУ 7525:2014 щодо контролю питної води.

Idexx Water. Компанія Idexx (США) розробила власний метод – Defined Substrate Technology (DST), або Технологію визначення субстрату, яку також затвердило МОЗ України.

Тести Idexx Water дають змогу визначати такі шкідливі мікроорганізми:

  • Сoliforms, E. coli
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Еnterococcus
  • Загальне мікробне число
  • Legionella pneumophila

Готові чашки із селективним хромогенним середовищем – ще один спосіб пришвидшити класичний мікробіологічний аналіз. Готові середовища Compact Dry допоможуть швидко, легко й без значних фінансових затрат визначити рівень мікробного забруднення, причому без стадії приготування та стерилізації середовищ і посуду. Процедура дуже проста: треба лише помістити 1 мл рідини (необхідного розведення) в центр чашки, перевернути й поставити в інкубатор. По завершенні процесу інкубації підраховуються забарвлені колонії відповідно до інструкції.

Із середовищами Compact Dry у воді можна визначати:

  • E. coli та Coliforms (Compact Dry EC )
  • Ентерококи (Compact Dry ETC)
  • Ентеробактерії (Compact Dry ETB)
  • Синьогнійну паличку (Compact Dry PA)
  • Гетеротрофні бактерії (Compact Dry AQ)
  • Сальмонелу (Compact Dry SL)
  • Холеру (Compact Dry VP)

ХЛР є офіційним постачальником Compact Dry на території України.

Метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)

Серед методів, що допоможуть оцінити вірусне зараження різноманітних вод, а також ідентифікувати сальмонелу, холеру й багато інших небезпечних мікроорганізмів, ПЛР є найбільш чутливим. Ми пропонуємо експрес-систему мультиплексної ПЛР QIAstat-Dx від QIAGEN.

QIAstat-Dx – це інтелектуальна система, яка здійснює швидкий аналіз біологічних зразків за допомогою картриджів на специфічні панелі. Управляти пристроєм можна через сенсорний екран, цю процедуру легко опанувати навіть недосвідченим користувачам. Переваги системи:

  • Інтуїтивно зрозумілий робочий процес, практичний час займає менш ніж хвилину
  • Використовується ПЛР у реальному часі, щоб отримати результати зі значеннями Ct і кривими ампліфікації
  • Не потрібне точне дозування й унікальний протокол прямого взяття тампона для введення в картридж
  • Комплексний якісний результат аналізу приблизно через годину

З картриджем «Гастроінтестинальна панель QIAstat-Dx» Ви можете одночасно визначати понад 20 бактеріальних, вірусних і паразитарних патогенів, пов’язаних із кишковими інфекціями (лямблії, холеру, каміпілобактер, сальмонелу, клостридії, кишкову паличку E. coli, аденовірус, норовірус, ротавірус і багато інших).

Маєте запитання щодо характеристик обладнання або описаних методів досліджень? Звертайтеся, разом подбаємо про чистоту і здоров’я!

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
59.58%
Корисно 9 Не корисно 1
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити