Час – це гроші: ощадне виробництво молочних продуктів

Час – це гроші: ощадне виробництво молочних продуктів

Процес виробництва молочних продуктів є високотехнологічним, а на якість кінцево­го виробу впливає безліч факторів (склад сировини, температура, тиск тощо). І, звісно, лабораторний контроль відіграє ключову роль у прийнятті рішення, що ж робити далі.

Спираючись на свій досвід і досвід моїх колег, сьогодні я підкажу Вам, як заощадити час і кошти в процесі виробництва.

Вхідний контроль

1. Передусім необхідно перевірити, чи є молоко безпечним. Згідно з молочним модулем основними показниками, що підлягають контролю, є загальне мікробне число й кількість соматичних клітин.

Контрольним методом визначення соматичних клітин є мікроскопія, а загального мікробного числа – класичний посів на поживне середовище.

Традиційно ці випробування займають від кількох годин (соматичні клітини) до кількох діб (загальне мікробне число). І весь цей час невідомо, чи можна молоко запускати у виробництво.

Але вихід є! Пропонуємо довіритися досвіду провідних виробників молочних продуктів і звернути увагу на швидкий аналізатор BactoCount IBC 3.0 від Bentley Insrtuments, який лише за 2 хвилини підрахує кількість мікроорганізмів і соматичних клітин у молоці.

Фахівці ХЛР упевнені в його точності, адже BactoCount IBC 3.0 еквівалентний еталонним методам EN-ISO 4833-1:2013 та ISO 13366-1:2008 для підрахунку мікроорганізмів і соматичних клітин у сирому коров’ячому молоці. На додачу до цього аналізатор сертифіковано Міжнародним комітетом із реєстрації тварин ICAR (The International Committee for Animal Recording).

2. Наступний етап вхідного контролю – перевірка фізико-хімічних показників. Саме ці знання допомагають технологам розрахувати рецептури виробництва й відкоригувати показники технологічних процесів.

Замість того щоб завантажувати апарат К’єльдаля, спектрофотометр, титратор і багато інших приладів, Ви можете скористатись аналізатором DairySpec FT від Bentley Insrtuments, який менш ніж за 1 хвилину може вимірювати одночасно до 64 показників у молоці й молочних продуктах (жир, білки, казеїн, лактозу, сухі речовини, сечовину, лимонну кислоту, профіль жирних кислот, точку замерзання та ін.). DairySpec FT дає можливість аналізувати рідкі й напіврідкі молочні продукти, наприклад, сире молоко, пастеризоване й ультрапастеризоване молоко, вершки, морозиво, йогурт, сироватку, пермеат, ретентат, ароматизоване молоко тощо. Стандартизація спектрів відбувається в реальному часі без застосування спеціальних реагентів.

Проміжний контроль

Дуже важливо розуміти саме в процесі виробництва, чи достатньої якості виходить продукт, а отже, мати можливість вплинути на кінцевий результат до моменту завершення циклу виробництва. Швидкий проміжний контроль дає змогу своєчасно виявити порушення у виробництві й запобігти втраті цілої партії продукції, а також зни­зити витрати на простоювання обладнання та на енергоносії.

З експрес-аналізатором SpectraStar від Unity Scientific (США) Ви можете за лічені хвилини дізнатися ключові параметри якості великого асортименту продукції – масла, сухого молока, сиру кисломолочного, плавленого, твердого, сметани тощо.

Усі перелічені мною прилади об’єднує одна надзвичайна особливість (звісно, крім надійності) – можливість віддаленого налаштування в процесі роботи. І Вам більше не потрібно витрачати час на виклик і очікування сервісного інженера для підкалібрування Вашого ІЧ-аналізатора.

Корисні посилання

Прилад для підрахунку мікроорганізмів і соматичних клітин у молоці BactoCount IBC 3.0 від Bentley Insrtuments 

Аналіз молока за різними показниками з DairySpec FT від Bentley Insrtuments

Визначення показників молочних продуктів за допомогою SPECTRASTAR™ XT-R (UNITY SCIENTIFIC, США)

Основні показники якості молока та прилади для їх визначення

Основні показники якості молочних продуктів та прилади для їх визначення

Якщо у Вас виникли питання – тисніть «Зв’язатися з експертом».

Ірина Кіріна,

куратор галузевих експертів ХЛР

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
51.01%
Корисно 4 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар