facebook
Спалах ящуру в Європі: що має знати український фермер?

Спалах ящуру в Європі: що має знати український фермер?

Нещодавно спалах ящуру сколихнув сусідні європейські держави. Зокрема, у 2025 році це захворювання зареєстровано в трьох країнах: Німеччині, Угорщині та Словаччині, де вже проводяться відповідні заходи з ліквідації наслідків і уникнення подальшого поширення епідемії. Сьогодні це захворювання продовжує становити загрозу для всіх їхніх  сусідів, зокрема й для українських фермерських господарств. Тож далі я розповім, чим саме небезпечний ящур та які сучасні методи контролю дозволяють убезпечити поголів’я від поширення хвороби й запобігти значним збиткам.

Ящур (англ. foot and mouth disease (FMDV)) – одне з найнебезпечніших вірусних захворювань тварин, що вражає велику рогату худобу (ВРХ), свиней, овець, кіз та інших парнокопитних. Збудник ящуру – вірус роду Aphthovirus родини Picornaviridae, безоболонковий одноланцюговий РНК-вірус, що налічує понад 65 штамів у межах 7 серотипів за географією поширення (типи O, A, C, Asia-1, SAT-1, SAT-2 і SAT-3). Найпоширенішим у всьому світі є тип О.

За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (The World Organization for Animal Health, заснована як МЕБ / OIE (Міжнародне епізоотичне бюро / Office International des Epizooties, далі – WOAH), ящур – захворювання № 1 у списку А. До цього списку включені хвороби, «потенціал яких характеризується серйозним і швидким поширенням незалежно від національних кордонів, що має серйозні соціально-економічні наслідки або наслідки для громадського здоров’я та впливає на міжнародну торгівлю тваринами й продуктами тваринного походження». 

Список А також охоплює африканську чуму, хворобу Ньюкасла, блютанг, пташиний грип та інші. Ящур – це перше захворювання тварин, до якого у WOAH було створено карту вільних країн і зон.

Чому вірус ящуру такий небезпечний?

  • Швидкість поширення хвороби: у середньому інкубаційний період для ВРХ становить 2–14 днів (згідно з даними WOAH).
  • Шляхи поширення: прямий контакт із хворою твариною, повітряно-крапельний, з кормом, водою, молоком, від поверхонь, робочих органів агрегатів тощо.
  • Перехресне зараження різних видів тварин: міжвидова заразність пришвидшує поширення вірусу. Наприклад, свині продукують у 30–100 разів більше віріонів порівняно з ВРХ.
  • Стійкість вірусу в навколишньому середовищі: у разі дії ультрафіолетового випромінюванні, заморожування, пастеризації низькими температурами, у присутності деяких дезінфектантів.
  • Вакцинування тварин проти одного серотипу ящуру не забезпечує перехресного захисту від інших серотипів.

Небезпека ящуру сьогодні

Ящуру простіше запобігти, ніж позбутися. Через високу заразність (особливо у свиней) зупинити поширення хвороби вкрай складно. Зазвичай найефективнішим способом ліквідації ящуру є фізичне знищення поголів’я, ретельне знезараження приміщень та інші санітарні заходи, що завдають колосальних економічних збитків. Незважаючи на чинну систему контролю поширення хвороб, на сьогодні все ж таки існують ризики спалаху ящуру, навіть для країн із високим рівнем розвитку тваринництва.  

Ящур в Україні

Останній випадок ящуру на нашій території був зареєстрований у 1988 році, а з 1992 року Україна має підтверджений WOAH статус країни, яка вільна від вакцинації. Чи зміниться статус у найближчому майбутньому? Зважаючи на ситуацію з виявленням ящуру в сусідніх країнах та особливо з динамікою його поширення – можливо*. 

Наразі Україна посилила контроль на ввезення вантажів із ЄС, а також проводить профілактичні заходи у вигляді дезінфекції транспортних засобів. Пропри це ризики поширення ящуру досі високі.

*відповідно до міжнародної практики експортного контролю, м’ясо з країни, де було виявлено ящур, до країни, вільної від нього, повинно піддаватися термічному обробленню для досягнення внутрішньої температури не менше ніж 70 °C протягом не менше ніж 30 хвилин.

Як контролювати ящур? 

Контроль ящуру здійснюють:

  • Основним методом – ПЛР (полімеразно-ланцюгова реакція), який виявляє специфічну для збудника молекулу РНК
  • Імуноферментативним аналізом (ІФА / ELISA) з тест-системами від IDEXX

Тест-системи на ящур від IDEXX – інструмент ранньої діагностики, який допомагає виявити й зупинити спалах хвороби безпосередньо на фермі.  

Переваги тест-систем від IDEXX:  

  • Аналіз як сироватки крові, так і молока
  • Висока чутливість і специфічність тестів: менша потреба в повторному тестуванні й витраті реагентів
  • Валідовані тест-системи згідно з правилами WOAH 
  • Наявність наборів із системою DIVA (диференціації інфікованих тварин від вакцинованих)
  • Можливість проведення аналізу за нічним протоколом: підготовка ввечері – аналіз зранку

Окрім рішення для контролю ящуру, до портфелю IDEXX входять тест-системи на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, хламідіоз та інші.

Якщо у вас виникли питання щодо обладнання для контролю ящуру та інших захворювань тварин – звертайтеся по індивідуальну консультацію.

Своєчасне виявлення збудників захворювань – запорука здорового стада й стабільного виробництва!

Корисне посилання

Діагностичні тест-системи від IDEXX

Євгеній Іваницький,

експерт галузевої групи «Агро»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
0.00%
Корисно 0 Не корисно 1
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар