Нещодавно спалах ящуру сколихнув сусідні європейські держави. Зокрема, у 2025 році це захворювання зареєстровано в трьох країнах: Німеччині, Угорщині та Словаччині, де вже проводяться відповідні заходи з ліквідації наслідків і уникнення подальшого поширення епідемії. Сьогодні це захворювання продовжує становити загрозу для всіх їхніх сусідів, зокрема й для українських фермерських господарств. Тож далі я розповім, чим саме небезпечний ящур та які сучасні методи контролю дозволяють убезпечити поголів’я від поширення хвороби й запобігти значним збиткам.
Ящур (англ. foot and mouth disease (FMDV)) – одне з найнебезпечніших вірусних захворювань тварин, що вражає велику рогату худобу (ВРХ), свиней, овець, кіз та інших парнокопитних. Збудник ящуру – вірус роду Aphthovirus родини Picornaviridae, безоболонковий одноланцюговий РНК-вірус, що налічує понад 65 штамів у межах 7 серотипів за географією поширення (типи O, A, C, Asia-1, SAT-1, SAT-2 і SAT-3). Найпоширенішим у всьому світі є тип О.
За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (The World Organization for Animal Health, заснована як МЕБ / OIE (Міжнародне епізоотичне бюро / Office International des Epizooties, далі – WOAH), ящур – захворювання № 1 у списку А. До цього списку включені хвороби, «потенціал яких характеризується серйозним і швидким поширенням незалежно від національних кордонів, що має серйозні соціально-економічні наслідки або наслідки для громадського здоров’я та впливає на міжнародну торгівлю тваринами й продуктами тваринного походження».
Список А також охоплює африканську чуму, хворобу Ньюкасла, блютанг, пташиний грип та інші. Ящур – це перше захворювання тварин, до якого у WOAH було створено карту вільних країн і зон.
Чому вірус ящуру такий небезпечний?
Небезпека ящуру сьогодні
Ящуру простіше запобігти, ніж позбутися. Через високу заразність (особливо у свиней) зупинити поширення хвороби вкрай складно. Зазвичай найефективнішим способом ліквідації ящуру є фізичне знищення поголів’я, ретельне знезараження приміщень та інші санітарні заходи, що завдають колосальних економічних збитків. Незважаючи на чинну систему контролю поширення хвороб, на сьогодні все ж таки існують ризики спалаху ящуру, навіть для країн із високим рівнем розвитку тваринництва.
Ящур в Україні
Останній випадок ящуру на нашій території був зареєстрований у 1988 році, а з 1992 року Україна має підтверджений WOAH статус країни, яка вільна від вакцинації. Чи зміниться статус у найближчому майбутньому? Зважаючи на ситуацію з виявленням ящуру в сусідніх країнах та особливо з динамікою його поширення – можливо*.
Наразі Україна посилила контроль на ввезення вантажів із ЄС, а також проводить профілактичні заходи у вигляді дезінфекції транспортних засобів. Пропри це ризики поширення ящуру досі високі.
*відповідно до міжнародної практики експортного контролю, м’ясо з країни, де було виявлено ящур, до країни, вільної від нього, повинно піддаватися термічному обробленню для досягнення внутрішньої температури не менше ніж 70 °C протягом не менше ніж 30 хвилин.
Як контролювати ящур?
Контроль ящуру здійснюють:
Тест-системи на ящур від IDEXX – інструмент ранньої діагностики, який допомагає виявити й зупинити спалах хвороби безпосередньо на фермі.
Переваги тест-систем від IDEXX:
Окрім рішення для контролю ящуру, до портфелю IDEXX входять тест-системи на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, хламідіоз та інші.
Якщо у вас виникли питання щодо обладнання для контролю ящуру та інших захворювань тварин – звертайтеся по індивідуальну консультацію.
Своєчасне виявлення збудників захворювань – запорука здорового стада й стабільного виробництва!
Корисне посилання
Діагностичні тест-системи від IDEXX
Євгеній Іваницький,
експерт галузевої групи «Агро»