facebook
Як ІЧ-аналізатор зерна оптимізує роботу і чому ми рекомендуємо Agricheck

Як ІЧ-аналізатор зерна оптимізує роботу і чому ми рекомендуємо Agricheck

Вітаю!

На ринку інфрачервоних аналізаторів Ви можете знайти безліч рішень: від бюджетних до преміальних брендів, від виключно аналізаторів зерна до універсальних приладів для аналізу продуктів перероблення, комбікорму тощо.

Як обрати необхідне рішення? Як доречно вкласти кошти? Яка точність результатів? Сьогодні ми визначимося, на що слід звернути увагу під час вибору інфрачервоного аналізатора, а принагідно я розповім про переваги Agricheck від Bruins Instruments.

Аналізатор Agricheck – це прилад для швидкого визначення основних ціноутворювальних показників зерна та продуктів перероблення: вологості, білка, олійності, клейковини й інших показників залежно від продукту.

Сфера застосування

Ринкові відносини диктують чіткі вимоги для кожного суб’єкта господарювання. Залежно від сфери діяльності виділяють ключові якісні характеристики готового продукту, що впливають на ціноутворення одиниці товару.

1. Отже, для виробників зерна на формування ціни впливають: вологість, вміст домішок, олійність, білок, клейковина, натура та інше.

Для чого необхідний ІЧ-аналізатор виробникам зерна?

  • Під час приймання власного або стороннього зерна для формування партій за якістю
  • Під час закладання на зберігання
  • Під час відвантаження зерна (для розуміння шляхів реалізації продукції, перевірки якості зерна на відповідність умовам контракту)

Рішення: якщо Ви займаєтеся виключно зерновими – Вам знадобиться ІЧ-аналізатор цільного зерна. Але якщо господарство реалізує соняшник – треба обрати прилад із можливістю аналізу мелених продуктів, і ось чому: пристрій не може просканувати ядро через чорний колір оболонки, який поглинає світло.

Лінійка аналізаторів Agricheck включає дві моделі: основна модель Agricheck для аналізу виключно цільного зерна і універсальна Agricheck Plus із додатковим модулем для мелених продуктів. Поєднання двох різних модулів в одному приладі – це зручно й практично: не треба додатково налаштовувати прилад або купувати два аналізатори: на зернові та окремо на соняшник.

2. Для підприємств, які переробляють олійні культури (сою, соняшник, ріпак), найактуальнішим показником є олійність, але не менш важливо враховувати вологість, вміст домішок, кислотне число тощо. Також у циклі виробництва олії утворюються такі побічні продукти, як шрот і макуха, котрі у своєму складі мають залишкову кількість олії, значний вміст білка й можуть реалізовуватися для годівлі тварин.

Для чого необхідний ІЧ-аналізатор олійному підприємству?

  • Для швидкого приймання партій зерна та визначення олійності
  • Для визначення залишкового вмісту олії та вологості в макусі / шроті

Рішення: ІЧ-аналізатор цільного зерна допоможе визначити олійність, вміст білка й вологість у сої, ріпаку та інших олійних культурах. Якщо ж Ви займаєтеся соняшником і хочете перевіряти якість макухи – необхідний універсальний аналізатор для роботи з меленими продуктами, такий як Agricheck Plus.

3. Борошномельні підприємства здійснюють суворий вхідний контроль зерна, адже від його якісного складу залежать вихід борошна та його хлібопекарські властивості. На цьому етапі зерно класифікують на сильні і слабкі сорти, визначаються із сортами-поліпшувачами. Основні показники якості зерна: вологість, вміст домішок, клейковина, білок, натура, число падіння та інші. Борошно також класифікують за сортами: вищий, перший, другий і обойний. Для цього визначають: вологість, вміст домішок, білість, число падіння, клейковину, зольність.

Для чого необхідний ІЧ-аналізатор виробникам борошна?

  • Для вхідного контролю зерна
  • Для проміжного контролю сировини й борошна на виробництві
  • Для визначення якості готового продукту

Рішення: під час вхідного контролю ІЧ-аналізатор цільного зерна допоможе визначитися з основними якісними показниками: вологістю, вмістом білка, клейковини, індексом Зелені (показник сили борошна за методом седиментації) і натурою. Для аналізу борошна прилад має бути адаптований під аналіз сипучих продуктів, що дасть змогу отримати показники вологості, клейковини, білка й зольності.

Найкращим рішенням для борошномельного підприємства є універсальна модель Agricheck Plus для аналізу зерна й борошна в одному приладі. Також Ви зможете визначити натуру зерна за рахунок встановлення додаткового модуля. Зерно після проведення аналізу одразу потрапляє до модуля натури, а результати дослідження виводяться на екран.

Точність

Точність майбутніх досліджень – завжди актуальне питання у виборі аналізаторів зерна.

Раджу звернути увагу на такі пункти:

  • Першочерговим рішенням із забезпечення точності буде придбання надійного приладу в постачальника, якому Ви довіряєте
  • Якісна пробопідготовка (до прикладу, похибка збільшується через зерно, погано очищене від рослинних решток і пилу)

Точність аналізаторів Agricheck дає змогу отримувати значення в межах похибки арбітражних методів визначення (таким чином, згідно з ДСТУ ISO 21415 похибка під час визначення вмісту сирої клейковини становить ± 2 %).

Корисні посилання

Інфрачервоні аналізатори цільного зерна AgriCheck 

Новина «Гаряча новинка для аграріїв: якісний ІЧ-аналізатор за доступною ціною

Характеристики аналізаторів AgriCheck 

Дивитися відео «AgriCheck: аналіз зерна на вологість, білок, олійність і клейковину за 1 хвилину»

Звертайтеся по індивідуальну консультацію – я та мої колеги допоможемо обрати оптимальне рішення для Вашого бізнесу. Мирного й плідного сезону!

Євгеній Іваницький,

експерт галузевої групи «Агро»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар