facebook
Як уникнути помилок в аналізі на ГМО

Як уникнути помилок в аналізі на ГМО

Аналіз продуктів на наявність генетично модифікованих організмів (ГМО) може бути доволі складним. Існує кілька поширених помилок, що можуть псувати життя лаборанту і впливати на коректність результатів. Про них сьогодні й поговоримо.

Отже, я можу виділити два основних питання, на які рекомендую звертати особливу увагу коли Ви проводите аналіз на ГМО.

1. Підготовка зразків

Правильна підготовка зразків є критично важливим етапом в аналізі ГМО, оскільки вона безпосередньо впливає на точність і достовірність результатів.

  • Переконайтеся, що зразок, відібраний для аналізу, є репрезентативним для всієї партії або популяції, що тестується. Проба має складатися з декількох зразків із різних частин партії та їх суміші для створення об’єднаного зразка.
  • Переконайтеся, що розмір зразка є достатнім для запланованого аналізу. Розмір буде залежати від таких факторів, як межі виявлення методу тестування й варіабельність вмісту ГМО у вибірці.
  • Ретельно гомогенізуйте зразок, щоб зробити його однорідним. Гомогенізація гарантує, що будь-який присутній ГМО-матеріал буде рівномірно розподілений по всьому зразку, зменшуючи ризик похибки вибірки. Для цього завдання ідеально підходять кулькові млини для надтонкого подрібнення.

2. Перехресне забруднення

Перехресне забруднення є поширеною проблемою в сільськогосподарському виробництві й харчовій промисловості. ГМО-культури іноді можуть перехресно запилюватися з не ГМО-культурами, що призводить до випадкової присутності ГМО в не ГМО-продуктах. Аналогічно, ГМО- та не ГМО-інгредієнти можуть змішуватися під час перероблення, що призводить до мимовільного вмісту ГМО в продуктах, маркованих як не ГМО.

Тож мінімізуйте забруднення:

  • Приміщення й поверхні до та після випробування на ГМО мають бути ретельно вимиті.
  • Млин для подрібнення необхідно регулярно стерилізувати хімічним способом або автоклавуванням. При цьому звертайте увагу на матеріал чаші для подрібнення – він має бути стійким до стерилізації та не містити отворів і пор, які можуть стати потенційним місцем забруднення. Рекомендую використовувати сучасні й надійні млини від німецької компанії FRITSCH.
  • Витратні матеріали для пробовідбору й проведення аналізу мають бути стерильними. Тобто використовуйте одноразові стерильні матеріали або такі, що піддаються стерилізації.

Корисні посилання

Стаття «Методи виявлення ГМО: знайдіть ідеальний варіант для Вашого підприємства»

Стаття «Ідеальне подрібнення зернових для їх подальшого аналізу»

Обладнання для виявлення ГМО

Обладнання для гомогенізації

Вдалих Вам випробувань!

Ірина Кіріна,

куратор галузевих експертів ХЛР

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
43.85%
Корисно 3 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар