5 порад щодо безпечного нагрівання лабораторного посуду

5 порад щодо безпечного нагрівання лабораторного посуду

Нагрівання скляного посуду має свої особливості. Навіть якщо вироби виготовлені зі спеціального термостійкого скла, потрібно знати, як з ними безпечно працювати. І на це є причини.

По-перше, лабораторний посуд має різні характеристики. Наприклад, лабораторний посуд із боросилікатного скла має нижчий коефіцієнт розширення. Посуд із натрієво-вапняного скла підходить для багатьох лабораторних завдань, але варто звернути увагу на його хімічну стійкість при нагріванні.

По-друге, лабораторний посуд виготовляється за різними стандартами якості. Навіть вироби з боросилікатного скла, залежно від використовуваної сировини та фізичних характеристик (прямолінійність стінок), можуть відрізнятися своїми властивостями. Такі преміальні бренди лабораторного посуду, як Duran, Wheaton, Pyrex та Kimble, гарантують надійну термостійкість.

По-третє, спосіб нагрівання лабораторного скляного посуду має величезне значення у безпеці всього процесу, незалежно від використовуваного виробу.

Нижче ми розглянемо кілька порад для безпечного нагрівання скляного посуду в лабораторії.

  • Розширення та стиснення при високих температурах

Незважаючи на те, що низький коефіцієнт розширення боросилікатного скла (3,3x10-6 K-1) призводить до незначного розширення або стиснення при нагріванні або охолодженні, все ж таки потрібна обережність при роботі навіть з цим типом скла.

Коли температура перевищує 150 °C, необхідно забезпечити поступове нагрівання і потім повільне та рівномірне охолодження скляного посуду.

  • Ризик теплового удару

Навіть якщо скляний посуд не піддається впливу надто високих температур, слід уникати її різких перепадів.Тепловий удар від раптового нагрівання або охолодження може призвести до бою або утворення мікротріщин у склі.Акуратно і поступово нагрівайте виріб на початку процесу і дайте гарячому скляному посуду поступово охолонути в місці, захищеному від холоду.

  • Утворення гарячих точок

Концентроване або пряме нагрівання однієї частини скляного виробу може спричинити утворення гарячих точок. Слід цього уникати, оскільки різна швидкість нагрівання може призвести до напруги в матеріалі, що спричинить бій. Використовуючи пальник Бунзена, потрібно зробити м'яке полум'я та встановити дротяну сітку з керамічним центром для рівномірного розподілу застосовуваного тепла.

Використання конфорки також допомагає забезпечити ефективний розподіл тепла. Завжди нагрівайте скляний посуд до температури навколишнього середовища, перш ніж ставити його на конфорку, оскільки холодні ємності можуть зазнати теплового удару.

  • Нагрів за допомогою мікрохвильової печі

Деякі види лабораторного посуду можна безпечно використовувати для нагрівання у мікрохвильовій печі. Посуд із натрієво-вапняного скла не витримує різких перепадів температур. У той же час боросилікатне скло можна безпечно використовувати в мікрохвильовій печі, проте важливо перевірити наявність будь-яких деталей або аксесуарів, прикріплених до скла, і переконатися, що матеріал, із якого вони виготовлені, можна безпечно нагрівати в мікрохвильовій печі. У деяких виробах використовуються пластмасові гвинтові кришки та з'єднання, і вони мають бути виготовлені з поліпропілену або ПТФЕ.

  • Автоклавування

Більшість лабораторного посуду можна безпечно автоклавувати. Проте слід пам'ятати про рекомендації щодо проведення автоклавування, щоб не зіпсувати виріб.

По-перше, завжди відкручуйте всі гвинтові ковпачки перед початком процесу. Автоклавування скляного посуду зі щільно закритою кришкою може призвести до перепадів тиску, які можуть деформувати ємність. Використання кришок із портом, зі стерильним вентиляційним фільтром або зі стерильною вентиляційною мембраною забезпечує автоматичний стерильний газообмін шляхом вирівнювання тиску та водночас гарантує стерильність вмісту ємності.

По-друге, уникайте навантаження автоклава.

Висновки

Процес нагрівання лабораторного посуду досить простий, але важливо дотримуватись загальних рекомендацій, які описані в цій статті.Зверніть увагу на фізичні характеристики виробу, щоб використовувати його за призначенням тривалий час.Дотримуючись цих порад, Ви зможете зробити свою роботу якісно, а головне, безпечно.

Виникли питання?

Звертайтеся: +380 (68) 023-96-94, +380 (67) 218-71-98, info@apk.hlr.ua!

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
34.24%
Корисно 2 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити