Автоматичний відбір проб зерна
Тимчук В.В. – інженер-механік, зовнішній експерт ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Автоматичний відбір проб: короткий огляд технологій

Контроль якості товару на зернопереробних підприємствах є однією з найважливіших умов прибутковості підприємства. Як правило, через високі ціни на обладнання для якісного об'єктивного відбору проб власники намагаються заощадити кошти при будівництві та модернізації елеваторів, не розглядаючи альтернативних рішень цього питання. Висока ціна робить обладнання для відбору проб непопулярним. Хоча останнім часом на деяких підприємствах з'являються засоби автоматизації для відбору проб.

На мій погляд, можна виділити три етапи в діяльності підприємств з будь-яким видом зберігання і переробки насіння зернових і/або олійних культур, на яких є необхідність отримання репрезентативних зразків продуктів:

1 етап. Прийом продукту. Коли транспортний засіб прибув для вивантаження товару, перед або після операцій по зважуванню, щоб отримати крім кількісного показника інформацію про якісні характеристики самого продукту. Адже вони мають дуже важливу комерційну цінність.

2 етап. Після обробки. Наприклад, після попереднього очищення і/або сушіння, щоб знати характеристики продукту перед його зберіганням або відпуском товару.

 3 етап. Формування репрезентативного зразка при відпуску товару з підприємства (наприклад, із портового елеватора на судно, з елеватора – у вагони або будь-який інший транспортний засіб) для контролюючих органів (сюрвеєрів, хлібінспекцій та ін.)

ДЛЯ ВСІХ ТРЬОХ ЕТАПІВ У НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТАХ ОПИСАНА МЕТОДИКА РУЧНОГО І АВТОМАТИЧНОГО ВІДБОРУ ПРОБ.

У таблиці представлена ​​коротка порівняльна характеристика ручного та автоматичного відбору проб.

Умови, за яких проводиться відбір проб:

Інвентар Згідно з нормативними док-тами Чітко фіксованими інтервалами Об'єктивність Атмосферні опади Безпека Ілюстрація
Ручний відбір
1 етап Ручний щуп Ручний щуп для відбору проб зерна
2 етап Черпак Черпак зерновий
3 етап Кружка Еліса Кружка Еліса
Автоматичний
1 етап Автоматичний щуп Автоматичний щуп зерна
2 етап Потоковий пробовідбірник Потоковий пробовідбірник зерна
3 етап Потоковий пробовідбірник

ДОДАМО ДО ЦІЄЇ ТАБЛИЦІ ТРОХИ ЦИФР ТА ІНФОРМАЦІЇ, ОТРИМАНОЇ ДОСЛІДНИЦЬКИМ ШЛЯХОМ ДЛЯ 1-ГО ЕТАПУ ВІДБОРУ З ТРАНСПОРТУ.

Ручний щуп

По-перше, для відбору проби щупом візирувальнику необхідно переміщатися по вантажу – при цьому він втрачає швидкість і переносить із собою тару і щуп. Швидкість відбору «вручну» – приблизно 6-7 хвилин при 9-10 точках відбору. Вага зразка – 2 кг.

Щуп типу «труба в трубі» часто виходить із ладу при деформації осі, втраті наконечників і ручок. Вартість одного щупа – близько 1000 грн. За 5 років статистики роботи на елеваторі з ладу вийшло близько 50 щупів при середньорічному потоці 100 автомашин на добу.

Легко порахувати приблизну суму витрачених коштів:

50 щупів * 1000 грн = 50 000 грн.

Заробітна плата візирувальника (у зміні по 1 людині, 4 людини в штаті) – приблизно 5 000 грн/міс.

5000 грн * 4 чол. = 20000 грн.

За 5 років: 20000 * 60 міс. = 1 200 000 грн.

Разом: 50 000 + 1 200 000 = 1 250 000 грн. Це вже немало...

Автоматичний відбір проб

Роботою пристрою для відбору проб цілком може керувати лаборант, не втрачаючи при цьому швидкість обробки зерна.

Швидкість відбору в напівавтоматичному режимі – приблизно 4-5 хвилин. Випадковий вибір точок відбору збільшує шанси на об'єктивний відбір. Вага зразка – 8 кг, із якого виділяється на револьверному дільнику репрезентативна проба в 2 кг.

Відсутній підлог, тому що зразки по пневмотрасі направляються відразу до лабораторії.

Конструкції пробовідбірників, як правило, прості, надійні й недорогі в експлуатації.

Вартість напівавтоматичного пробовідбірника для автотранспорту коливається від 15 000 у.о. до 50 000 у.о. Легко підрахувати, що за 5 років можна окупити пробовідбірник при максимальній його вартості. При цьому Ви будете мати можливість проникати в товщу вантажу, заглядати в найвіддаленіші куточки кузова і отримувати повне уявлення про якість вантажу.

РОЗГЛЯНЕМО ОСОБЛИВОСТІ ВІДБОРУ ПРОБ ВРУЧНУ ДЛЯ 2-ГО І 3-ГО ЕТАПІВ ВІДБОРУ З ПОТОКУ Й ЗІ СТРІЧКИ.

Для відбору проби черпаком або чашкою візирувальнику необхідно: тримати в руках і знімати пробу з рухомого вантажу або всередині самопливу, або з рухомої стрічки. При цьому швидкість потоку, як правило, 2-3 м/с.

Даний відбір проби небезпечний для візирувальника, а черпак, що  вилетів із рук, може потрапити в подальший технологічний ланцюг і призвести до псування дорогого обладнання.

Швидкість відбору не має значення, а ось в достовірності та об'єктивності зразка можна засумніватися, тому що проба відбирається точково і, як правило, з краю.

Чашки і черпаки при своїй невисокій вартості так чи інакше потребують ремонту і поповнення інвентаря.

Як правило, місця відбору проб не обладнані навісами, що не дозволить відбирати пробу за будь-якої погоди.

ОСОБЛИВОСТІ ВІДБОРУ ПРОБ У АВТОМАТИЧНОМУ РЕЖИМІ

Автоматичний потоковий пробовідбірник можна встановити під будь-яким технологічним обладнанням або в будь-яку транспортну магістраль.

Пристрій безпечно відбирає пробу, оскільки є модульним закритим обладнанням. Необхідно здати тільки період і швидкість відбору проби для виділення необхідної кількості зразка.

Чаша, яка приводитися в рух приводом, перетинає 100% потоку і виділяє зразок, який об'єктивно і достовірно може повідомити про якість вантажу.

Завдяки герметичному виконанню відбір може проводитися в будь-яку погоду.

Низькі експлуатаційні витрати і невисока ціна роблять цей вид обладнання незамінним помічником на будь-якому зернопереробному підприємстві.

Ще одним важливим чинником є постійний моніторинг стану вантажу, що дозволяє об'єктивно оцінювати ефективність роботи обладнання, наприклад, сушарки або сепаратора.

Вартість таких пробовідбірників коливається від 6000 у.о. до 12 000 у.о.

Управління зведено до задання програми або до натискання кнопки для відбору проби в реальному часі: з цим завданням цілком може впоратися лаборант, а не додаткові візирувальники, зарплатню яких ми теж можемо заощадити. Легко порахувати, що період окупності – до 7,5 місяців з урахуванням мінімальної вартості з доступного на сьогодні вибору.

На ринку з'явився пробовідбірник українського виробництва під назвою «Laborant». Протягом 3 років експлуатації працює безвідмовно.

До його переваг можна віднести:

  1. Конкурентна вартість. Пробовідбірник такого ж принципу дії німецького виробника коштує вдвічі дорожче.
  2. Сервіс. Наявність запасних частин на складі виробника. Оперативна доставка по всіх регіонах України і відновлення працездатності в найкоротші терміни.
  3. Достатня кількість модифікацій по продуктивності і з можливістю виготовлення під індивідуальні умови.
  4. Габарити. Компактні розміри і комплектування сучасними матеріалами і компонентами.

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
43.85%
Корисно 3 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити