Аналізатор якості молока CDR FoodLab
Сіроштан Ольга – фахівець групи харчових технологій відділу експертів ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Швидкий контроль якості молока і молочних продуктів з системами спектрального аналізу CDR FoodLab

Ця стаття буде цікава не тільки виробникам молока і молочних продуктів, але й фермерам. Вона розповідає про системи FoodLab від італійської компанії CDR, що складаються з термостатуючої та вимірювальної частин, а також наборів попередньо підготовлених одноразових реагентів. Системами можна контролювати якість та безпеку молока, вершків, йогурту, сиру, масла тощо.

Моделі відрізняються кількістю встановлених тестів і пропускною здатністю:

  • Junior робить 3 і більше тестів на вибір, проводить 3 тести за цикл
  • Touch робить  усі тести, проводить 16 тестів за один цикл

Велика кількість параметрів, що визначаються, 16 аналізів за 10 хвилин, і все це – практично без пробопідготовки. Читайте подробиці! Або дивіться відео:

Про виробника

CDR – це італійська компанія, розташована поблизу Флоренції. Вона була заснована в 1989 році. У компанії 3 основних відділи:

  • Перший і найстарший відділ займається розробкою програмного забезпечення для терміналів
  • Другий виробляє експрес-системи для швидкого контролю здоров'я людини
  • І з 2001 року були випущені продукти третього відділу – системи для аналізу продуктів харчування та напоїв

За більш ніж 30 років роботи CDR з маленької місцевої компанії перетворилася на світового постачальника експрес-систем. Продукцією компанії користуються більш ніж в 100 країнах по всьому світу.

Що можна тестувати за допомогою обладнання від CDR?

  • Молоко і молочні продукти, яйця і яєчні продукти, томатні та овочеві пюре
  • Напої: вино, сидр, пиво і комбуча
  • Олії та жири: соняшникова, соєва, пальмова, оливкова, горіхи, тваринний жир

Із чого складається система CDR FoodLab?

Системами спектрального контролю якості молока CDR FoodLab

Система аналізу ґрунтується на детектуванні спектрофотометром хімічної або ферментативної реакції й дозволяє визначати велику кількість параметрів якості та безпеки продуктів харчування і напоїв.

CDR FoodLab складається з аналізатора та аналітичних комплектів:

  • Аналізатор, він же основа, включає в себе спектрофотометр і термостат. Це багатопараметровий прилад, і він дуже простий у використанні. Аналізатор може бути виконаний в 2-х моделях: Touch і Junior
  • Аналітичні комплекти – набір реагентів, які вже заповнені в кювети. Кожна серія цих реагентів має свій сертифікат. Ці комплекти були повністю розроблені й виготовляються компанією CDR

Характеристики моделей

На зображеннях – модель CDR FoodLab Junior (або просто Junior) і CDR FoodLab Touch.

Аналізатор якості молока CDR FoodLab Junior, Touch

Обидві моделі мають сенсорний екран, інкубаційну частину і комірки для зчитування результатів – вони ж спектрофотометри. Відмінності лише в кількості:

  • Модель Junior має всього 4 комірки: вони використовуються як для інкубації, так і для зчитування результатів
  • Модель CDR FoodLab Touch має окрему інкубаційну частину на 16 місць, і також 4 окремі комірки для зчитування, плюс вбудований принтер

Також на модель CDR FoodLab Touch встановлені калібрування на всі параметри в молочних і яєчних продуктах, маслах і овочевих пюре. Junior для молочних продуктів налаштовується під Ваші потреби, стандартна комплектація – це 3 параметри на Ваш вибір.

Ще однією відмінністю моделі Touch є режим багатозадачності. Він дозволяє запустити кілька тестів одночасно. Поки йде інкубація в одному тесті, Ви встигнете зробити інший, не втрачаючи часу.

Зручність і простота

  • На сенсорному екрані будуть відображатися підказки з методикою проведення аналізу. Всі методики виконані за принципом «крок за кроком» – для зручності користування та мінімізації помилок
  • Під час випробування необхідна комірка для зчитування буде підсвічуватися синім кольором
  • Прилад повністю налаштований на виробництві та виконує самоперевірку щоразу при включенні

Реагенти:

  • Розроблені та виготовляються компанією CDR
  • Повністю готові до використання
  • Для зручності і швидкості користування реагентика вже розлита в кювети
  • А для мінімізації помилки під час тесту реагенти одноразові: 1 кювета – 1 аналіз – 1 показник

Пробопідготовка

  • Для аналізу молока пробопідготовка або відсутня, або молоко потрібно просто розвести з дистильованою водою
  • Для молочних продуктів пробопідготовка також проста – розбавити і гомогенізувати. А методика підкаже, у яких пропорціях, – нічого запам'ятовувати не потрібно

Які показники якості і безпеки можна контролювати в молоці і молочних продуктах за допомогою системи?

  • У молоці можна контролювати такі параметри: лужна фосфатаза, лактоза, сечовина, молочна кислота, аміак, хлориди, перекис водню, фуросин і пероксидаза
  • У йогурті можна контролювати лактозу, молочну кислоту і аміак
  • У сирах можна контролювати лактозу, молочну кислоту, аміак і хлориди
  • У вершках можна контролювати молочну кислоту і аміак, а оскільки вершки, вершкове масло і маргарини – це ще і жири, то можна перевіряти і такі параметри, як вільні жирні кислоти і перекисне число

Конфігурація

  • Модель Touch має конфігурацію на весь перелік показників
  • Модель Junior в стандартній конфігурації має тільки 3 показника, які Ви вибираєте із загального переліку. Модель Junior може бути налаштована на більше число параметрів в якості опції

Затребуваність показника сечовини

40% виробництва в Європі припадає на тести для сечовини. Це обумовлено співпрацею як з молокопереробними заводами, де молоко перевіряють на фальсифікацію білка, так і з фермами, де за рівнем білка в молоці стежать за білковою дієтою корів. У зв'язку з цим компанія CDR зробила окрему конфігурацію – «сечовина як єдиний показник», і модель називається CDR FoodLab Junior MUN.

Переваги використання системи

Для проведення аналізу за класичним або арбітражним методом необхідні лабораторні умови, спеціалізовані меблі, аналітичне обладнання (таке як, наприклад, титратори і спектрофотометри), прекурсори, реактиви, посуд і висококваліфікований персонал, який вміє працювати з потрібним Вам аналітичним обладнанням, а для роботи з прекурсорами – ще й дозвіл має. Це дуже довго і дорого.


Що потрібно для проведення аналізу із системою CDR FoodLab?

Потрібно приміщення, до якого пред'являються більш м'які вимоги по температурі й вологості, піпет-дозатор, аналізатор і реагенти CDR FoodLab. Для роботи із цією системою не потрібно мати будь-які спеціалізовані знання.

Крім того, що система CDR FoodLab заощаджує Ваш час, ще й вартість аналізу – нижче, ніж класичними методами. На нашому ютуб-каналі Ви можете знайти відео з прикладом роботи цієї системи.

Як система CDR FoodLab допоможе Вам у виробництві високоякісного продукту?

  • Перш за все Ви можете вибирати тільки найкращу сировину. На прийомці молока система допоможе швидко перевірити на фальсифікат за допомогою таких показників, як сечовина, перекис водню, хлориди, аміак і фуросин.
  • Далі саме виробництво – Ви можете точно контролювати, наприклад, пастеризацію молока через лужну фосфотазу і пероксидазу або наявність лактози в низьколактозних і безлактозних продуктах.
  • А в разі, якщо у Вас є свої ферми, то Ви можете контролювати здоров'я і білкову дієту свого поголів'я через контроль сечовини в молоці.

Зверніть увагу: система CDR FoodLab призначена для швидкого контролю показників безпеки продуктів. Це не арбітражний метод, тому результати слід використовувати тільки для свого внутрішнього контролю!

Хто використовує дану систему?

Виробник надав нам європейський референс: найбільш поважний користувач – це холдинг «Данон». Також є багато італійських користувачів, наприклад, «Гранороло», продукція якої зараз з'являється на українських прилавках.

В Україні CDR FoodLab також використовується: «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ» має досвід продажів цієї системи.

Підіб'ємо підсумки:

  • Система CDR FoodLab дуже проста і швидка у використанні
  • Вона портативна і може бути використана на виробничій лінії
  • Це одна система для визначення великого списку параметрів
  • Впроваджуючи цю систему, Ви мінімізуєте помилки, які може вносить оператор під час пробопідготовки для класичного методу аналізу
  • Також Ви отримуєте оперативність в коригуванні виробничого процесу, що дає економію коштів і постійну якість продукту

Якщо у Вас виникли запитання, звертайтеся до спеціалістів ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити