ІХА молока

Ціна недотримання інструкцій до експрес-тестів молока

Імунохроматографічний аналіз (ІХА) – це метод визначення наявності певних концентрацій речовин в біологічних матеріалах (молоці, цільній крові, сироватці чи плазмі крові, слині тощо).

Даний вид аналізу здійснюється за допомогою індикаторних смужок, паличок, панелей або тест-касет, які забезпечують швидкість проведення тестування.

ІХА – досить «молодий» метод аналізу, він також часто позначається в літературі як метод сухої імунохімії, стріп-тест, QuikStrip cassette, QuikStrip dipstick, Rapid test, експрес-тест або експрес-аналіз. Назви пов'язані зі швидкістю проведення цього методу аналізу.

Експрес тест молока на бета лактами і тетрациклін

Одним із найбільш часто застосовуваних видів експрес-тестів в молочній промисловості є тести на бета-лактами і тетрациклін. На ринку України дані тести представлені різними виробниками. Що їх об'єднує? Загальне для всіх виробників – це інструкція до продукту. Кожен прописує тут умови, за яких рекомендується проводити тест. Так, важливими показниками для проведення тесту є:

  • Температура проби молока
  • Можливість забруднення тест-смужок
  • Температура навколишнього середовища
  • І найважливіше – час проведення аналізу

Тести представлені як ті, що проводяться із використанням інкубаторів, і ті, які не потребують додаткового обладнання.

В ЯКОСТІ ПРИКЛАДУ РОЗГЛЯНЕМО НЕДОРОГИЙ СЕГМЕНТ РИНКУ

Проаналізувавши інструкції 4-х виробників, варто відзначити, що всі діють за одним принципом: це первинне змішування з реагентом, витримування від 3 до 5 хвилин і подальше занурення індикаторної смужки в суміш біологічного матеріалу з витримкою від 4 до 5 хвилин.

Дійсно важливо при первинному змішуванні дотримуватися встановлених часових рамок? Чи вплине недотримання часу на результат тесту?

ПРОВЕДЕМО ДЕКІЛЬКА ЕКСПЕРИМЕНТІВ

Експеримент 1

  • Використовуємо індикаторні смужки (ІХА) із позитивним і негативним зразками молока на вміст залишкових антибіотиків. Відповідно до інструкції виробника витримуємо від 3 до 5 хвилин з наступним зануренням індикаторної смужки в суміш біологічного матеріалу від 4 до 5 хвилин (см. рис.).

Експеримент 2

  • Використовуємо індикаторні смужки (ІХА) з позитивним і негативним зразками молока на вміст залишкових антибіотиків, нехтуючи часом при первинному змішуванні. Тобто змішуємо молоко з реагентом і, не витримуючи проміжку часу від 3 до 5 хвилин, відразу занурюємо індикаторну смужку (ІХА) в суміш біологічного матеріалу на час від 4 до 5 хвилин (см. рис.).

Отже, в експерименті 1 ми витратили часу 3–5 хв. плюс 4-5 хв. (усього 7–10 хв.). У експерименті 2 ми витратили 4-5 хв., не дотримуючись інструкції.

Експрес тест молока на бета лактами і тетрациклін результати

Рис.  Порівняння проведених результатів

АНАЛІЗУЄМО РЕЗУЛЬТАТИ ТЕСТУ

Візуально помітно, що тест в експерименті 1 показує чіткі контрастні лінії визначення залишкових антибіотиків і контрольну лінію в зразку, який не містить антибіотиків (негативному зразку). Також візуально видно суттєву різницю в контрасті між лінією контролю і лініями визначення залишкових антибіотиків в зразку, що містить антибіотики (позитивний зразок).

Нагадаємо: експеримент 1 проводився з дотриманням часових рамок, зазначених в інструкції виробника.

Результати експерименту 2

  • Візуально помітно, що експеримент 2 показує чіткі контрастні лінії визначення залишкових антибіотиків і контрольну лінію в зразку, що не містить антибіотиків (негативному зразку). Зчитуючи візуально отриманий результат з тесту, який містить залишкові антибіотики, стикаємося з труднощами – результат змазаний (важко зчитується). У даному випадку його можна віднести скоріше до сумнівних результатів, ніж до того, який може дати чіткий і зрозумілий результат.

Нагадаємо: експеримент 2 проводився без дотримання часових рамок, зазначених в інструкції виробника.

Варто зазначити: в експерименті 1 та експерименті 2 концентрація залишкових антибіотиків однакова: пеніцилін -–20 мкг/кг, окситетрациклін – 20 мкг/кг. Різниця цих експериментів в одному: час, який було витрачено на проведення тесту.

Підводячи підсумок, можна сказати: скоротивши час на проведення тесту вдвічі (як ми зробили в експерименті 2), ми не дали достатнього часу білку-кон'югату, який повинен зв'язатися із залишковими антибіотиками в молоці, якщо такі присутні. Саме для цього в інструкції вказується первинне інкубування при кімнатній температурі від 3 до 5 хвилин. І тільки після цього необхідно занурювати індикаторну смужку в суміш біологічного матеріалу. Нехтуючи цією умовою, ми зменшили чутливість тесту майже в два рази, про що свідчить сумнівні результати експерименту 2.

Чи варто скорочувати час аналізу в 2 рази, отримувати сумнівний результат і перевіряти ще раз його повторно? Або провести тест відповідно до інструкції виробника і отримати результат, що чітко читається?

Вибір за Вами!

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
51.01%
Корисно 4 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити