Всі ми знаємо, що мікроорганізми бувають різними – як корисними, так і ні. Але незалежно від їх корисності та необхідності для всіх них ключовими факторами виживання і розмноження будуть: їжа, потрібна температура і достатня вологість.
Тривалий час для боротьби з мікроорганізмами людство застосовувало голод в сухому середовищі. Але даний метод не завжди був якісним, адже багато мікроорганізмів здатні виживати в незначних кількостях живильного середовища за досить низької вологості. Більш того, спори деяких мікроорганізмів у певному стані можуть виживати у вкрай несприятливих умовах.
Який же метод варто вибрати для руйнування мікроорганізмів?
Відповідь проста: звичайно, високу температуру! Висока температура руйнує білки усередині клітин мікроорганізмів. При паровій стерилізації працює метод коагуляції. Ключовий момент при цьому – присутність водяної пари. Пар всередині автоклава – той самий агент, за допомогою якого мікроорганізми атакуються і в результаті коагуляції гинуть при більш низьких температурах, ніж за його відсутності.
Найпростіший автоклав принципово схожий на побутову скороварку – спеціальну каструлю, яка дивним чином скорочує час приготування їжі на 50–70%. Суть роботи полягає в тому, що в цій герметичній посудині при нагріванні рідина випаровується, утворюючи пар і високий тиск. А щоб каструля не вибухнула у випадку формування надлишкового тиску, зайвий пар стравлюється через спеціальні клапани безпеки.
З моменту винаходу Чарльзом Чамберлендом в 1879 році автоклави еволюціонували від простої механічної машини до повністю комп'ютеризованого хитромудрого шедевра стерилізації.
Як же розібратися в розмаїтті розмірів, моделей і функцій сучасних автоклавів, принцип дії яких залишається незмінним: використовувати силу пари і тиску для знищення мікроорганізмів?
Обираючи автоклав, Ви знаєте, для чого він буде використовуватися. Цей фактор, а також характеристики безпеки приладу стануть тут вирішальними.
Почнемо з типу завантаження.
ВЕРТИКАЛЬНИЙ АБО ГОРИЗОНТАЛЬНИЙ?
Це, звісно, питання індивідуального вибору, проте розглянемо деякі об'єктивні переваги.
Вертикальні автоклави буде зручніше використовувати для стерилізації рідин у відкритих або закритих посудинах, а також порожнього посуду. Так, наприклад, за рахунок зміни розміщення у вертикальному автоклаві об'ємом 85 літрів вмістяться 24 колби по 500 мл, а ось в такому ж горизонтальному – тільки 18.
Ще в автоклавах вертикального типу зручно знезаражувати матеріали перед утилізацією, наприклад, відпрацьований пластик (чашки Петрі, одноразові петлі, наконечники та ін.) у мішках для автоклавування, обробляти матеріали із тканин.
Якщо ж мова йде про інструменти, піпетки, дозатори та подібні матеріали, певне, краще зупинити свій вибір на горизонтальному завантаженні.
Якщо ж Ваша лабораторія працює з високопатогенними мікроорганізмами, тоді між чистою і заразною зонами варто встановити прохідний автоклав.
ЯКОГО ОБ’ЄМУ?
Розмір автоклава визначається передбачуваним об’ємом завантаження, інтенсивністю використання та наявністю достатнього простору в лабораторії. Виробники лабораторних автоклавів пропонують діапазон об’ємів від 20 до 200 л.
БЕЗПЕКА
Значення безпеки для приладу, який по суті своїй є ніщо інше, як посудина під тиском, важко переоцінити. Автоклав – це бомба всередині лабораторії: недарма в санітарних правилах і нормах строго наказано встановлювати автоклави тільки в окремих приміщеннях. Тому звертайте особливу увагу на якість його виконання, використовувані матеріали, системи контролю та необхідну документацію.
Наявність клапанів тиску, про які ми вже згадували щодо скороварки, – це безумовний елемент безпеки: ними повинні бути оснащені абсолютно всі автоклави. Але є ще цілий ряд заходів, які потрібно врахувати.
СПЕЦІАЛЬНІ ФУНКЦІЇ
Сучасний автоклав, як костюм індивідуального пошиття, – підбирається саме для Вашої лабораторії та її завдань й ідеально «сидить».
Автоклави використовуються для стерилізації або знезараження.
Стерилізують:
Знезаражують: