Як правильно вибрати автоклав
Кравцова Світлана – провідний спеціаліст відділу загальнолабораторного обладнання ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

«Смажимо-паримо-стерилізуємо»: як правильно вибрати автоклав?

Всі ми знаємо, що мікроорганізми бувають різними – як корисними, так і ні. Але незалежно від їх корисності та необхідності для всіх них ключовими факторами виживання і розмноження будуть: їжа, потрібна температура і достатня вологість.

Тривалий час для боротьби з мікроорганізмами людство застосовувало голод в сухому середовищі. Але даний метод не завжди був якісним, адже багато мікроорганізмів здатні виживати в незначних кількостях живильного середовища за досить низької вологості. Більш того, спори деяких мікроорганізмів у певному стані можуть виживати у вкрай несприятливих умовах.

Який же метод варто вибрати для руйнування мікроорганізмів?

Який же метод варто вибрати для руйнування мікроорганізмів?

Відповідь проста: звичайно, високу температуру! Висока температура руйнує білки усередині клітин мікроорганізмів. При паровій стерилізації працює метод коагуляції. Ключовий момент при цьому – присутність водяної пари. Пар всередині автоклава – той самий агент, за допомогою якого мікроорганізми атакуються і в результаті коагуляції гинуть при більш низьких температурах, ніж за його відсутності.

Найпростіший автоклав принципово схожий на побутову скороварку – спеціальну каструлю, яка дивним чином скорочує час приготування їжі на 50–70%. Суть роботи полягає в тому, що в цій герметичній посудині при нагріванні рідина випаровується, утворюючи пар і високий тиск. А щоб каструля не вибухнула у випадку формування надлишкового тиску, зайвий пар стравлюється через спеціальні клапани безпеки.

З моменту винаходу Чарльзом Чамберлендом в 1879 році автоклави еволюціонували від простої механічної машини до повністю комп'ютеризованого хитромудрого шедевра стерилізації.

Як же розібратися в розмаїтті розмірів, моделей і функцій сучасних автоклавів, принцип дії яких залишається незмінним: використовувати силу пари і тиску для знищення мікроорганізмів?

Обираючи автоклав, Ви знаєте, для чого він буде використовуватися. Цей фактор, а також характеристики безпеки приладу стануть тут вирішальними.

Почнемо з типу завантаження.

ВЕРТИКАЛЬНИЙ АБО ГОРИЗОНТАЛЬНИЙ?

Це, звісно, питання індивідуального вибору, проте розглянемо деякі об'єктивні переваги.

Вертикальні автоклави буде зручніше використовувати для стерилізації рідин у відкритих або закритих посудинах, а також порожнього посуду. Так, наприклад, за рахунок зміни розміщення у вертикальному автоклаві об'ємом 85 літрів вмістяться 24 колби по 500 мл, а ось в такому ж горизонтальному – тільки 18.

Вертикальні автоклави
Горизонтальні автоклави

Ще в автоклавах вертикального типу зручно знезаражувати матеріали перед утилізацією, наприклад, відпрацьований пластик (чашки Петрі, одноразові петлі, наконечники та ін.) у мішках для автоклавування, обробляти матеріали із тканин.

Якщо ж мова йде про інструменти, піпетки, дозатори та подібні матеріали, певне, краще зупинити свій вибір на горизонтальному завантаженні.

Якщо ж Ваша лабораторія працює з високопатогенними мікроорганізмами, тоді між чистою і заразною зонами варто встановити прохідний автоклав.

ЯКОГО ОБ’ЄМУ?

Розмір автоклава визначається передбачуваним об’ємом завантаження, інтенсивністю використання та наявністю достатнього простору в лабораторії. Виробники лабораторних автоклавів пропонують діапазон об’ємів від 20 до 200 л.

БЕЗПЕКА

Значення безпеки для приладу, який по суті своїй є ніщо інше, як посудина під тиском, важко переоцінити. Автоклав – це бомба всередині лабораторії: недарма в санітарних правилах і нормах строго наказано встановлювати автоклави тільки в окремих приміщеннях. Тому звертайте особливу увагу на якість його виконання, використовувані матеріали, системи контролю та необхідну документацію.

Наявність клапанів тиску, про які ми вже згадували щодо скороварки, – це безумовний елемент безпеки: ними повинні бути оснащені абсолютно всі автоклави. Але є ще цілий ряд заходів, які потрібно врахувати.

  • Так наприклад, дверцята автоклава повинні бути заблоковані до тих пір, поки температура і тиск в камері не стануть безпечними: температура не знизиться до 80 ⁰С, а тиск не зрівняється з атмосферним. Якщо стерилізуються рідини, то дверцята не розблокуються, поки температура рідини не впаде до безпечної. Для цього прилад повинен оснащуватися незалежним датчиком РТ100 (а краще двома) для контролю температури в рідинах, що стерилізуються
  • Рівень води також повинен контролюватися, щоб робота нагрівальних елементів була безпечною
  • Найкраще, якщо виробником передбачено подвійний – механічний і електронний – контроль тиску і температури: якщо один із них дасть збій, система все одно буде працювати безпечно
  • Ну і, звичайно, краще щоб прилад «розмовляв» на зрозумілій Вам мові – тоді Ви зможете оперативно відреагувати на будь-яке його повідомлення

СПЕЦІАЛЬНІ ФУНКЦІЇ

Сучасний автоклав, як костюм індивідуального пошиття, – підбирається саме для Вашої лабораторії та її завдань й ідеально «сидить».

Автоклави використовуються для стерилізації або знезараження.

Стерилізують:

  • Рідини (поживні середовища, наприклад)
  • Інструменти
  • Колби, флакони, пробірки, чашки Петрі, піпетки та інші порожнисті посудини
  • Ганчіркові вироби (наприклад, халати)

Знезаражують:

  • Інструменти
  • Посуд
  • Відходи
  • Біологічно небезпечні відходи
  • Ганчіркові вироби

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
20.65%
Корисно 1 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити