Гліфосат у зерні – довіряй або перевіряй

Гліфосат у зерні – довіряй або перевіряй

Вітаю, шановні партнери!

Слово «пестициди» походить від латинських pestis – «зараза» і caedo – «вбивати». Та вбиваючи заразу, ці токсичні речовини можуть негативно впливати на екологію і завдавати шкоди здоров’ю людей. Що робити? Контролювати! Нижче пропоную кілька способів…

Значне пестицидне навантаження на довкілля від АПК – найактуальніша тема досліджень для екологів усього світу. Висока результативність, швидкість і універсальність цього елемента технології створили ситуацію, коли вирощувати культури без засобів захисту вкрай важко. Недотримання правил застосування пестицидів несе за собою неконтрольоване їх розповсюдження, а отже, передбачити подальші наслідки складно.

Вирішення ситуації – розроблення та впровадження сучасної системи з регуляції застосування пестицидів у сільському господарстві (своєчасна звітність, контроль використаної тари, відповідальність за нанесені збитки тощо) і вдосконалення української нормативно-правової системи контролю залишкового вмісту пестицидів у зерні й подальших продуктах перероблення. Причому відповідальність за виконання правил застосування пестицидів стосується всіх суб’єктів: від виробників до кінцевих споживачів.

Дедалі частіше надходять запити від наших партнерів про необхідність ідентифікувати залишковий вміст гліфосату в зерні та продуктах перероблення. Отримуємо ситуацію: підприємство (виробник круп, борошна чи макаронних виробів) уперше має справи з рекламацією на перевищення вмісту гліфосату у своїй продукції. Проаналізувавши ситуацію, виявляємо, що проблема в певній партії зерна, постачальник якого застосував для десикації* культури гербіцид на основі гліфосату й через відносно короткий термін розпочав збір врожаю.

*Десикація – технологічний прийом для «підсушування» рослин перед збиранням. У результаті посіви стають рівномірними за вмістом вологи, значно покращується обмолот. Зазвичай десикують посіви соняшнику, сої, гречки, картоплі, використовуючи препарати на основі двох діючих речовин: гліфосату (гербіцид системної дії, який добре пересувається по рослині, має довший період розпаду, існує ризик потрапляння д. р. до основної продукції) та диквату (швидкодіючий контактний гербіцид із коротким періодом розкладання, наявність якого за нормальних умов у зерні неможлива). Важливо зазначити, що для підсушування бадилля картоплі застосовують лише препарати на основі диквату, і в жодному разі не можна використовувати гліфосат через активне переміщення й накопичення його в бульбах.

Для потреб експорту: одним із ключових моментів у якості експортованої продукції є рівень залишкового вмісту пестицидів. Європейська комісія встановила для імпорту продуктів рослинного й тваринного походження максимально допустимі рівні залишків пестицидів (англ. Maximum Residue Levels – MRLs). Експортери мусять лабораторно довести, що кожна партія експортованої до ЄС продукції відповідає цим вимогам.

Методи визначення гліфосату:

  1. Основним методом визначення залишкового вмісту гліфосату є високоефективна рідинна хроматографія (HPLC). Компанія «Хімлаборреактив» є офіційним дистриб’ютором компанії «YOUNG IN Chromass» на території України, пропонуючи інноваційні рішення для аналітичних досліджень.
  2. Альтернативним та не менш точним методом визначення залишку гліфосату є імуноферментний аналіз (ІФА, ELISA).
  3. Швидкі тести латерального потоку для визначення гліфосату застосовують для аналізу зернових і олійних культур, продуктів їх перероблення, харчових виробів.

Корисні посилання:

Імуноферментний аналіз

Швидкі тести латерального потоку

Тисніть «Зв’язатися з експертом», і я надам детальну інформацію про кожен із методів і допоможу підібрати оптимальне рішення під Ваші потреби.

Євгеній Іваницький,

експерт галузевої групи «Агро»

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
20.65%
Корисно 1 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар