Діагностика азотного живлення озимої пшениці: швидко, зручно, просто на полі
Євгеній Іваницький – галузевий експерт групи «Агро» компанії ХЛР

Діагностика азотного живлення озимої пшениці: швидко, зручно, просто на полі

Діагностуючи азотне живлення пшениці за допомогою портативних наборів, ми можемо отримувати оперативну інформацію про забезпеченість рухомими формами азоту в конкретному місці й у бажаний час.

Актуальність питання постійно зростає, адже аграрії прагнуть, щоб інформація про стан посівів надходила до них якнайшвидше. Потреба в оперативній діагностиці пояснюється інтенсивним перебігом реакцій у ґрунті й рослині, особливо в періоди активної вегетації культури. Отримані дані неодмінно стають основою для прийняття надважливих технологічних рішень. Вміст нітратного й амонійного азоту є динамічним показником, який залежить від погодних умов, повітряного та водного режимів ґрунту, а також мікробіологічної діяльності. Тож визначення цих форм азоту варто проводити протягом періоду вегетації рослини та перед підживленням азотними добривами.

В умовах загального дефіциту ресурсів кожен землевласник прагне зменшити витрати на удобрювання культури, ідучи шляхом зменшення норми, переходу до рідких форм добрив, диференційованого внесення тощо. На початкових етапах зміни технології удобрювання цілком доречний періодичний контроль вмісту доступних елементів живлення.

Застосування портативних наборів Palintest не варто порівнювати з комплексним лабораторним аналізом, хоча об’єкт дослідження один і той самий – ґрунт. Відмінність полягає в масштабності, повноті отриманих даних, відтворюваності тощо. Слід зазначити, що в реаліях сьогодення випадки економії коштів на послугах з аналізу ґрунту – не рідкість. У критичних випадках використання портативних наборів є єдиним шляхом вирішення нагальних питань.

Можливості комплектів для аналізу ґрунту Palintest розглянемо на прикладі моделі SKW500:

  • Комплект для повного аналізу якнайповніше задовольняє потреби в дослідженні стану ґрунту як у лабораторії, так і безпосередньо в полі
  • Цей комплект містить новий фотометр Soiltest 10, портативні рН-метр і кондуктометр
  • Спорядження забезпечує повну оцінку ґрунту за оптимального співвідношення фінансових затрат і часу лабораторного аналізу
  • Компоненти і прилади комплекту переносяться в твердому кейсі. Додатково в сумці переносяться реактиви для екстракції і таблетки-реагенти для 50 аналізів

Інтерпретація отриманих результатів

Для прикладу розглянемо визначення норми внесення азоту під час весняного підживлення пшениці. Для цього потрібні такі дані:

  • винесення елементів живлення з урожаєм озимої пшениці;
  • вміст рухомих сполук елементів живлення в ґрунті (результат нашого аналізу);
  • коефіцієнт використання добрив рослинами (статистичні дані);
  • маса орного шару ґрунту, для якого проводять розрахунок вмісту елементів живлення (зазвичай шар 0–30 см).

Формула визначення норми добрив:

Норма д. р. = В кг/га – Д кг/га / 10 · К, де:

  • Норма д. р. — норма добрив, кг/га діючої речовини
  • В – винесення поживних речовин із запланованим урожаєм (для пшениці В = 30 кг д. р/т основної та побічної продукції), кг/га
  • Д – кількість доступного елементу в ґрунті, кг/га
  • К – коефіцієнт використання добрив рослинами (азотні добрива – 50%)

Приклад: розрахуємо норму внесення азотних добрив для підживлення озимої пшениці, за розрахункової врожайності 7 т/га. Результати аналізу ґрунту: амонійний азот – 3,5 мг/кг ґрунту, нітратний азот – 10,7 мг/кг ґрунту. Винесення азоту на 1 т зерна і відповідної маси соломи – 30 кг.

Алгоритм дій:

  • Винесення азоту із запланованим урожаєм (7 т/га):

7 т/га · 30 кг/га = 210 кг/га

  • Визначаємо кількість мінерального азоту в ґрунті:

3,5 мг/кг + 10,7 мг/кг = 14,2 мг/кг

  • Розрахуємо запас мінерального азоту в шарі 0–30 см:

14,2 мг/кг · 3 000 000 кг / 1 000 000 (коеф. перерахунку з мг/кг) = 42,6 кг/га

  • Норма д. р. = 210 кг/га – 42,6 кг/га / 10 · 0,5 = 33,5 кг/га

Висновок: щоб отримати врожайність озимої пшениці на рівні 7 т/га, у весняне підживлення слід додатково внести 33,5 кг/га д. р. азоту. Що в перерахунку на фізичну масу добрива (наприклад, аміачної селітри) становить: 33,5 кг/га / 34,4 · 100 = 97,4 кг/га = 100 кг/га.

Окрім вмісту азоту, портативні набори здатні визначати вміст макро- й мікроелементів, потребу у вапнуванні, кислотність, засоленість, електропровідність залежно від комплектації.

Таблиця 1. Характеристики комплектів для аналізу ґрунту Palintest

Параметри / комплектація SK100 SK200 SK300 SK400 SKW500
pH
Потреба у вапнуванні
Азот нітратний (N)
Фосфор фосфатний (P)
Калій
Кальцій
Магній
Алюміній
Азот амонійний
Хлориди
Мідь
Залізо
Марганець
Сульфати
Електропровідність
Відбірник ґрунту
Деіонізатор води
Комплект для визначення pH
Портативний солемір
Комплект для визначення N / Mg / P
Портативний pH-метр
Прилад Soiltest 10

Отже, визначення вмісту азоту в ґрунті портативними наборами – зручний спосіб отримання актуальної інформації про стан посівів для широкого переліку потреб. Доступний і доречний інструмент, що стане в пригоді багатьом групам агровиробників, які мають за мету отримання високого і стабільного доходу.

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
60.97%
Корисно 6 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
Людмила
27 лютий 2023, 10:48
Корисна та змістовна інформація. Цікаво для ознайомлення. Дякую.
додати коментар
Вас також може зацікавити