Молоко та молочні продукти: нові стандарти – 2024
Ірина Кіріна – Керівник відділу галузевих експертів компанії ХЛР

Молоко та молочні продукти: нові стандарти – 2024

Україна стабільно наближається до впровадження європейських норм у багатьох сферах і галузях. Молочна галузь не стала винятком, тому кінець 2023 року зустріне нас низкою нормативно-технічних документів щодо контролю якості продукції.

Ми розповімо про найбільш цікаві оновлення й прилади, і за допомогою цієї інформації Ви зможете контролювати показники відповідно до нових стандартів.

ДСТУ EN ISO 14675:2022 «Молоко та молочні продукти. Вказівки щодо стандартизованого опису конкурентних ферментних імуноаналізів. Визначення вмісту афлатоксину M1»

Цей метод описує визначення такого шкідливого мікотоксину, як афлатоксин М1, доступним і зручним методом імуноферментного аналізу. Метод регламентується як скринінговий та може застосовуватися в лабораторіях для рутинних досліджень, якщо вміст афлатоксину М1 не перевищує гранично допустимих норм.

Для аналізу не потрібна закупівля вартісного обладнання й довготривале навчання персоналу лабораторії. Усе, що Вам знадобиться для проведення імунологічної реакції, – це планшетний спектрофотометр, вошер, дозатори й тест-системи. Навчання для персоналу лабораторії займає не більш ніж добу.

Найменший у світі портативний планшетний спектрофотометр стане надійним помічником у проведенні імуноферментного аналізу. Вага приладу – 0,8 кг, а розміри – 10 * 16 * 6 см. Він усемеро менший за аналогічні планшетні спектрофотометри. Час зчитування планшета становить лише 5 секунд. У комплекті з ридером обов’язково йде софт, у якому Ви зможете створювати, зберігати й редагувати методики. До кожної тест-системи від Eurofins Technology в комплекті обов’язково постачається програма, що допомагає автоматично обраховувати концентрації необхідного аналіту в зразках.

Також можна повністю автоматизувати процес аналізу за допомогою імуноферментного робота The Bolt (Eurofins Technologies). Цей пристрій повністю замінює собою ридер, вошер, шейкер, дозатори та може одночасно працювати з кількома аналітами, якщо методи сумісні між собою.

Цікаво! Методом ІФА також можна визначати вміст антибіотиків, алергенів, діоксинів і деяких видів мікроорганізмів.

ДСТУ EN ISO 14891:2022 «Молоко та молочні продукти. Визначення вмісту азоту. Стандартний метод із застосуванням спалювання за принципом Дюма»

Метод Дюма порівняно з класичним методом К’єльдаля дає змогу скоротити час визначення такого важливого показника, як вміст азоту, з кількох годин до 10 хвилин, а також відійти від використання прекурсорів.

Усе, що потрібно зробити, – це помістити зразок у випробувальну кювету приладу. Досліджувана проба нагрівається до руйнування в камері для згоряння за високої температури (від 900 °C до 1200 °C) в атмосфері кисню за принципом Дюма. З отриманого газу видаляються всі зайві компоненти. Сполуки азоту в досліджуваній порції перетворюються на молекулярний азот із подальшим кількісним визначенням за допомогою детектора теплопровідності. Вміст азоту розраховується приладом автоматично. Аналізатор NDA 702 Velp – Ваш надійний помічник у лабораторії!

ДСТУ EN ISO 8069:2022 «Сухе молоко. Визначення вмісту молочної кислоти й лактатів»

Цей міжнародний стандарт встановлює ферментативний метод визначення вмісту молочної кислоти й лактатів у всіх різновидах сухого молока.

Принцип методу полягає у ферментативній реакції з утворенням відновленої форми нікотинаміду – нікотинамідаденіндинуклеотиду (НАД) – і спектрофотометричному визначенні лактатів та молочної кислоти.

Універсальний спектрофотометр OPTIZEN POP для проведення більшості рутинних випробувань стане Вам у пригоді.

Альтернативним спектрометричним методом визначення молочної кислоти в молоці й молочних продуктах є експрес-аналізатор CDR FoodLab. За допомогою готових тест-систем результат Ви можете отримати вже за 7 хвилин.

ДСТУ EN ISO 17189:2022 «Вершкове масло, харчові олійні емульсії та пастоподібні жири. Визначення вмісту жиру (еталонний метод)»

Цей міжнародний стандарт встановлює метод визначення вмісту жиру у вершковому маслі, харчових оліях емульсій і маргаринів (маргарину, спредів з рослинної олії, молочних спредів та змішаних спредів).

Принцип методу полягає в екстракції жиру з досліджуваної порції за допомогою визначеного розчинника. Фазу розчинник / жир відокремлюють від водної фази й кількісно переносять у посудину для збирання жиру. Розчинник видаляють дистиляцією або випаровуванням і визначають масу екстрагованих речовин.

Екстрактори SER 148 і SER 158 проведуть випробування швидко, легко й надійно.

Про інші нові стандарти для Вашої галузі запитуйте у Вашого персонального менеджера.

отримати комерційну пропозицію

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
60.97%
Корисно 6 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити