Що наносити на етикетку продукту: чотири поради (ВІДЕО)

Що наносити на етикетку продукту: чотири поради (ВІДЕО)

Вітаю!

Сьогоднішня тема – Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Упевнена, Вас цікавить саме практична сторона закону. Тому нижче на Вас чекають чотири поради щодо маркування й контролю якості спеціально для виробників харчових продуктів. Крім того, ми зняли відео, де я надаю більш розгорнуту інформацію – обов’язково дивіться і ставте вподобайки!

Основні положення Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» набрали чинності наприкінці 2019 року. У 2021 році були додані вимоги до маркування дитячого харчування, у 2022-му – вимоги щодо до фарб і матеріалів для нанесення маркування.

Які ж основні положення цього Закону й на що варто звернути увагу виробникам харчових продуктів?

Стаття 5 наголошує, що оператор ринку зобов’язаний забезпечити наявність і точність інформації про харчовий продукт. Іншими словами, усе те, що написано на пакуванні, має бути підтверджено документально за допомогою лабораторних методів випробування.

Розглянемо чотири обов’язкові пункти закону щодо контролю якості й рішення для їх реалізації в рамках Вашої лабораторії.

  1. Обов’язковою є вимога щодо зазначення поживної цінності продукту. Компанія Velp Scientifica розробила лінійку обладнання для вирішення цих завдань: прилади для визначення азоту за методом К’єльдаля, для визначення вмісту загального й сирого жиру, для визначення харчових волокон. Нижче я зібрала посилання на всі прилади, про які згадую.
  2. Зазначення енергетичної цінності. Якщо країни пострадянського простору досі розраховують калорійність за довідниками 60–70-х років ХХ ст., то європейські виробники вже перейшли на інструментальні методи визначення енергетичної цінності – калориметри.
  3. За наявності в продукті ГМО у кількості більшій за 0,9 % необхідно зазначати, що це продукт із ГМО. Позначку «Без ГМО» можна наносити за умови підтвердження, що такі компоненти відсутні. Позначення «Без глютену» може бути застосовано лише за умови, що його вміст у харчових продуктах не перевищує 20 мг на 1 кг загальної маси продукту. Контроль ГМО та вмісту глютену стане простим і зручним із використанням універсального імуноферментного аналізатора.
  4. Стаття 8 зазначає, що інформація про харчові продукти розміщується на видному місці, має бути чіткою та розбірливою і, за потреби, наноситися в спосіб, що унеможливлює її видалення. Перевірити відповідність свого продукту вимогам цієї статті можна за допомогою тестера стираності чорнил.

Пропоную Вам подивитись моє відео з детальнішою інформацією:

Корисні посилання:

Прилади для визначення азоту за методом К’єльдаля

Прилади для визначення вмісту загального й сирого жиру

Прилади для визначення харчових волокон

Стаття про «калорійну бомбу» – новий калориметр для АПК від ХЛР

Стаття про імуноферментний аналіз

Читати про цифровий тестер стирання чорнила

Тисніть «Зв’язатися з експертом» – і ставте свої запитання. Я обов’язково відповім.

Якісної Вам продукції та задоволених споживачів!

Ірина Кіріна

Керівник відділу галузевих експертів компанії ХЛР

зв'язатись з експертом

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
56.55%
Корисно 5 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар