Єкспрес тести для виявлення мікотоксинів
Кузебний Сергій – ветеринар-експерт ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ»

Мікотоксикози тварин та їхня профілактика

Однією із сезонних причин зниження резистентності та продуктивності тварин є мікотоксикози – захворювання, викликані впливом на організм продуктів життєдіяльності мікроскопічних грибів. У більшості випадків їх проявом є порушення репродуктивної здатності, розлади шлунково-кишкового тракту, порушення обміну речовин, що згодом веде до зростання витрат на лікування тварин.

Забезпечення тварин якісними кормами – головна умова підтримання здоров’я поголів’я та отримання максимального рівня їхньої продуктивності. Але із підвищенням температури у весняний період якість кормів може погіршуватися. І в першу чергу це пов’язано із активним ростом мікроскопічних грибів на поживних субстратах (силосі, сіні, фуражному зерні та інших кормах).

Окрім погіршення якості кормів за рахунок споживання поживних речовин міцелієм гриби додатково виділяють продукти обміну, які знижують засвоєння поживних речовин організмом. Існує ряд захворювань продуктивних тварин, що викликаються власне міцелієм мікроскопічних грибів, – аспергильоз, актиномікоз та інші, але більшість патологій є результатом дії на організм продуктів їхньої життєдіяльності. У процесі росту плісняві (мікроскопічні) грибки виділяють отруйні речовини – мікотоксини, які знижують загальну резистентність і продуктивність та викликають захворювання у тварин (рис. 1).

Основні види мікотоксинів

Рис. 1. Основні види мікотоксинів та їхня дія на організм тварини

Штами та види грибів

Близько 100 видів пліснявих грибів мешкають на рослинах, а відповідно – на кормових культурах. Залежно від часу ураження рослин їх поділяють на польові, які інтенсивно розвиваються під час вегетації, і амбарні штами – у період зберігання. Найвідоміші види грибів – Aspergillus, Penicillium та Fusarium. Також відомо понад 400 різних видів мікотоксинів, але основними, які і викликають захворювання тварин, є ДОН (дезоксиніваленол, вомітоксин), T-2 (трихоцетин), афлатоксин, зеарленон, охратоксин, фумозин.

Небезпека мікотоксинів

Мікотоксини – це отруйні продукти життєдіяльності пліснявих грибів, які досить стійкі до умов зовнішнього середовища і здатні в малих концентраціях викликати ряд змін в організмі тварин. Токсини, всмоктавшись в кров, забруднюють тваринну продукцію – молоко, м’ясо та інші продукти. Саме тому ряд країн вже контролює рівень забруднення мікотоксинами (афлатоксином) молочних продуктів на законодавчому рівні. Мікотоксини в організмі також провокують розвиток специфічних захворювань – мікотоксикозів, перебіг і тяжкість яких залежать від їхньої концентрації, тривалості надходження в організм, індивідуальної чутливості тварин і ряду інших чинників.

Симптоми мікотоксикозів

Із найбільш розповсюджених симптомів – зниження продуктивності та резистентності організму, за рахунок чого збільшується захворюваність як продуктивних тварин, так і молодняку, зниження репродуктивної здатності у самців і самок, збільшення індексу осіменіння, зростання сервіс-періоду, порушення роботи шлунково-кишкового тракту та ряд інших неспецифічних симптомів. Все це збільшує рівень витрат на ветеринарне обслуговування, а разом із цим знижує рентабельність галузі.

Способи профілактики

Для недопущення захворювання тварин, із профілактичною метою застосовують ряд агротехнічних заходів у вегетаційний період, що знижує ураженість рослин на полях, – як-то пестициди та інші засоби захисту рослин.

При заготівлі кормів дотримуються певних технологічних вимог: фаза вегетації і вологість рослин при скошуванні, створення анаеробних умов при закладенні силосу, застосування ефективних мікробіологічних культур для консервації, дезінфекція приміщень для зберігання фуражного зерна і інші.

Але враховуючи високу контамінацію навколишнього середовища спорами грибків, ці профілактичні заходи дозволяють лише частково знизити зараженість кормів. Низькі температури взимку дещо стримують розвиток міцелію, а із приходом весняного тепла гриби інтенсивно ростуть, при цьому утворюючи токсини. Сприяючими факторами будуть порушення технології зберігання кормів та годівлі тварин, підвищена вологість повітря. Тому з метою недопущення захворювання поголів’я і зниження його продуктивності ми рекомендуємо проводити моніторинг ураженості основних кормів мікотоксинами. Це можна зробити за допомогою різних методик – імуноферметного аналізу (ІФА), рідинної хроматографії (ВЕРХ), але в умовах господарства більш ефективним буде імунохроматографічний метод із використанням тест-смужок. Здебільшого це якісний аналіз, який дозволяє встановити або спростувати наявність мікотоксинів у кормах.

З метою недопущення захворювання поголів’я і зниження їхньої продуктивності рекомендуємо проводити моніторинг ураженості основних кормів мікотоксинами імунохроматографічним методом із використанням тест-смужок.

Експрес-аналіз: зручно та швидко, безпосередньо в господарстві

«ХІМЛАБОРРЕАКТИВ» для виявлення мікотоксинів у кормах пропонує експрес-тести компанії Eurofins Technologies серії Smart Strip на найбільш розповсюджені та небезпечні для сільськогосподарських тварин групи токсинів (ДОН, зеарленон, афлатоксин, фумонізин).

Перевагою цих тест-систем є можливість проведення тестування кормів безпосередньо в умовах господарства, без застосування додаткового лабораторного обладнання. Час тестування – лише 10 хвилин. А ще серед переваг – невисока ціна тест-наборів (не дорожче вартості дослідження в лабораторії), відносна простота проведення тестування, різні варіанти по кількості тестів в упаковці – 20 і 50 шт.

За результатами тестування проводять коригування раціону тварин, зменшивши частку ураженого токсинами корму, і тим самим заощаджують кошти на ветеринарні препарати.

Оцініть, будь ласка, корисність матеріалу для Вас
51.01%
Корисно 4 Не корисно 0
Поділіться статтею з колегами
Коментарі ()
додати коментар
Вас також може зацікавити