Органічне виробництво набирає обертів і стає все популярнішим як в Україні, так і у світі. Та на шляху цієї корисної для людства справи багато небезпек, одна з яких – бур’яни. А як відомо, будь-яку небезпеку легше попередити, ніж боротися з нею: тож до Вашої уваги – профілактичні методи контролю чисельності усім відомих «рослинних агресорів».
У структурі посівних площ органічного господарства потрібно добирати культури відповідно до якості ґрунтів та їх водного режиму. Найчастіше тут зустрічаються такі помилки:
При виборі видів і сортів культур необхідно також враховувати особливості, які допомагають дотримуватися принципів та вимог органічного землеробства:
Організаційні заходи передбачають необхідність ретельного очищення всіх технічних засобів від зачатків (проростків) бур’янів та обґрунтовану організаційну підготовку до якнайкращого застосування інших заходів з контролю бур’янів.
Важливим превентивним заходом контролю бур’янів є своєчасне, відразу після збирання попередника, дискування або лущення полів з метою підрізання, недопущення дозрівання і обнасінення бур’янів.
Після застосування лущильників чи плоскорізних знарядь слід провести коткування. Завдяки цій операції здійснюється провокування проростання частини насіння та залишків паростків бур’янів, решток культурних рослин (падалиця).
Основний обробіток ґрунту краще здійснювати шляхом дискування або неглибокого плоскорізного рихлення замість оранки, особливо важливо такий обробіток здійснювати в ранньо-літній період після збирання ранніх зернових культур, в посушливих умовах.
Дослідження показують, що не обов’язково проводити оранку, яка нібито дає можливість заорати бур’яни і їх насіння глибше в підорний шар. При безполицевому і мінімальному обробітку забур’яненість верхнього шару буде поступово зменшуватися, якщо застосовувати систему напівпарового обробітку ґрунту шляхом декількох культивацій, провокування і підрізання сходів бур’янів. Системи основного обробітку ґрунту без обертання скиби застосовуються в органічному землеробстві України щораз ширше. Після попередників для просапних культур можна застосовувати глибоке безполицеве рихлення, яке слід здійснювати в пізньо-осінній період.
Дуже важливим є також використання власне культурної рослинності для пригнічення бур’янів. Дуже важливо у цьому аспекті висівати та підтримувати культурні рослини, що здатні чинити опір бур’янам. Необхідно тримати поле під постійним наметом рослинності, щоби не давати розмножуватися бур’янам, адже, як кажуть, «святе місце порожнім не буває». В якості покривної культури на території України рекомендують льон, конюшину яскраво-червону інкарнатну, райграс пасовищний тощо.
В органічному землеробстві важливе значення з точки зору контролю бур’янів належить також збалансованій системі удобрення культур, з урахуванням вимог та правил для органічних методів. Завдяки удобренню потрібно створити більш сприятливі умови для розвитку культурних рослин порівняно з бур’янами. Адже останні при недостатньому удобренні відчувають себе більш конкурентними в умовах недостатнього вмісту елементів поживи в ґрунті.
При посіві та посадці слід створити належну зімкнутість намету культурних рослин, щоб створити більш конкурентні умови впливу по відношенню до бур’янів. Необхідно використовувати якісний насіннєвий матеріал, з дотриманням вимог відповідності, чистоти насіння, схожості, однорідності, маси 1000 зерен (МТС), відсутності ураження хворобами, не перевищення вмісту припустимих домішок насіння бур’янів тощо.
Під час посіву важливо дотримуватися норми, способу та глибини посіву (посадки). Що стосується норми висіву насіння, слід дотримуватися верхньої межі, рекомендованої в Реєстрі сортів для даного сорту. Це необхідно як з точки зору створення кращих конкурентних умов для культурних рослин, так і з точки зору застосування наступного боронування як важливої технологічної операції, що знищує сходи бур’янів. Адже одночасно сходи культурних рослин також частково ушкоджуються і гинуть: після кожного боронування густота культурних рослин зменшується на 1–10 % з урахуванням пошкодження.
Важливе значення з точки зору контролю бур’янів відіграє також ширина міжрядь. У країнах Західної Європи багато фермерів віддають перевагу широкорядним посівам, за яких бур’яни можна знищувати шляхом проведення міжрядних культивацій. При меншій ширині міжрядь зменшення кількості проростків бур’янів досягають шляхом боронування.
При передпосівному обробітку ґрунту під ранні ярі культури є можливість впливати на бур’яни в їхній найбільш чутливій стадії розвитку. Це стосується ранніх ярих і озимих бур’янів. Із метою обмеження росту і їхнього розвитку обробіток ґрунту здійснюють у дві стадії: перший обробіток проводять для провокування проростання бур’янів, а другий – через тиждень або два – для знищення бур’янів, що зійшли, і посіву культурної рослини.
Це також підходить для контролю бур’янів перед посівом просапних і овочевих культур, які висівають у пізніші строки. З цією метою використовують такі знаряддя, як шлейфи, борони, комбіновані агрегати, а також різноманітні знаряддя з активними робочими органами (ротаційні борони тощо).
Під час збирання врожаю технологія контролю бур’янів досягається шляхом:
Із сусідніх з органічними полями ділянках, канав, особливо старих, буртів, гноєсховищ вітром, водою та іншими способами на сільськогосподарські угіддя може поширюватися насіння і паростки бур’янів. Щоб запобігти цьому, слід:
Виникли питання – пишіть на електронну пошту: info@apk.hlr.ua. Ми допоможемо!