З метою гармонізації вітчизняного законодавства у сфері контролю якості та безпечності продуктів харчування було прийнято наказ №548 «Про затвердження Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів», який набув чинності у 2015 році. Хоча наказ прийнятий досить давно, далеко не всі виробничі лабораторії визначають зазначені показники згідно вказаного методу. Розглянемо, чим небезпечна Salmonella, що вона представляє собою, і головне – де та як її виділяти відповідно до вимог законодавства.
Сальмонели викликають здебільшого гострі кишкові інфекції, окремі види – черевний тиф та паратифи. За даним Центру з контролю за захворюваністю США (CDC) сальмонели найчастіше стають причиною гострих кишкових інфекцій.
Згідно з оцінками це сімейство бактерій є причиною госпіталізації мільйонів чоловік у світі (1,35 мільйона щорічно лише в США), але це число збільшиться до 30 разів, якщо врахувати недіагностовані інфекції.
Показник захворюваності ж в Україні на 100 000 населення становить 5,7.
Рухливі, аспорогенні грамнегативні прямі палички. Капсулу не утворюють, факультативно- анаеробні хемоорганотрофи з окислювальним і бродильним метаболізмом. Добре ростуть на простих поживних і жовчовмісних середовищах. На щільних середовищах можуть утворювати колонії в R-формі (шорсткі) і S-формі (гладкі), на рідких дають дифузне помутніння.
Сальмонели мають виражену, характерну для роду біохімічну активність. Для їх ідентифікації важливо враховувати такі біохімічні властивості:
Згідно серологічної класифікації переважна більшість патогенних для людини сероварів (серотипів) сальмонел належить до груп A, B, C, D і E. Сальмонели типують за схемою Кауффман-Уайта в реакції аглютинації. Для її постановки застосовують гіперімунні сироватки або моноклональні антитіла до сальмонел. На серотипуванні базуються діагностика сальмонельозу та епідеміологічний аналіз збудників.
Нижче наведено перелік продуктів, що підлягають контролю на вміст Salmonella. Повний перелік та інші деталі наведено в наказі №548.
Для виявлення, перерахування та підтвердження Salmonella в продуктах харчування існує ряд методів. Метод, що застосовується для виявлення Salmonella згідно наказу №548, прописаний в ДСТУ ISO 6579 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод для виявлення, перерахування та серотипування Salmonella. Частина 1. Виявлення Salmonella spp.
Розглянемо черговість дій при визначенні Salmonella відповідно до даного методу зі змінами 2017 р.
Рис. Кроки процедури виявлення Salmonella згідно з нормативними документами
За посиланнями Ви знайдете інструкції до вказаних середовищ виробника Merck, Німеччина:
Якщо у Вас виникли питання, звертайтеся до фахівців ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.