Увага до методів швидкого контролю гігієни стрімко зростає, особливо з огляду впровадження на підприємствах системи НАССР. У статті детально розповідається про поняття АТФ, АДФ та АМФ, на яких ґрунтуються такі методи, порівнюється їхня ефективність і описується рішення від японської компанії Kikkoman – давнього партнера ХЛР. Також можете подивитись відео із записом відповідного вебінару.
Kikkoman – японський виробник і давній партнер ХЛР: вже 7 років ми є офіційним представником цього бренду в України. У 1917 році компанія зорганізувалася як сімейний бізнес і почала з виробництва соєвого соусу Kikkoman – сьогодні Ви можете зустріти його і на полицях українських магазинів. У 1990 році цією компанією був розроблений метод АТФ-моніторингу здоров'я, а в 1993 році – перший люмінометр. Даний прилад, люмінометр К-100, працював досить тривалий час, і саме з нього почався розвиток цього ринку і методу.
Усі ці прилади є конкурентними на ринку – як технічно, так і за ціновою політикою.

|
Щоб розібратися в методі й заглибитися в деталі, Вам будуть корисні статті на нашому інформаційному ресурсі apk.hlr.ua: «Нова технологія для безпеки харчових продуктів – швидкий санітарний контроль» |

У лівій частині малюнку Ви можете бачити оранжеві сваби. Вони визначають аденозинтрифосфат (АТФ) і аденозинмонофосфат (АМФ). А відрізняються тим, що одні підходять для поверхні, інші – для рідини. Сваби для рідини мають гребінку.
Зелені сваби крім аденозинтрифосфату, аденозинмонофосфату визначають ще й аденозиндифосфат (АДФ). У цілому між собою вони ідентичні оранжевим за своєю формою і будовою.
Усі ці сваби підходять до будь-яких приладів. Зелені, як і оранжеві, також працюють і з поверхнею, і з рідиною.
Окрема номенклатура – зонд до свабів. Він представляє собою трос, на кінці якого знаходиться тампон або сваб. Зонди бувають різного діаметру і різної довжини. Їх основне завдання – дістатися до тих місць, куди не можна дістатися звичайним свабом. Наприклад, у трубу або ж важкодоступне місце із звивистими поворотами.
Перше, що варто відзначити, – це те, що Kikkoman є єдиним виробником, який здатний виявляти АТФ, АДФ і АМФ одночасно. Це можливо завдяки запатентованій технології, яка притаманна тільки Kikkoman. При взаємодії АТФ, АДФ і АМФ із реагентами, які знаходяться у свабі, виділяється світіння. Його і виявляє прилад люмітестер від Kikkoman – і переводить в світлові одиниці, або ж RLU.
АТФ – це перш за все джерело енергії будь-яких живих організмів, в тому числі бактерій і грибів. Оскільки всі напої або їжа були колись живими, вони містять в собі АТФ. А якщо на поверхні наявний будь-який АТФ – значить, там є як безпосередньо самі мікроорганізми, так і сприятливе середовище для їхнього розвитку.
АДФ і АМФ – це продукт деградації АТФ. Звідки він береться? АДФ і АМФ можуть з'являтися на поверхні в результаті впливу на харчові залишки будь-якої термічної обробки. Це може бути вогонь, пар, сухожарова шафа або інше. Таким чином АТФ переходить в стан АДФ і АМФ. Ось чому важливо виявляти не тільки АТФ, а й інші харчові залишки, які піддалися якому-небудь впливу.
Ми вже знаємо, що активні живі мікроорганізми в більшості випадків містять АТФ. А звідки ж беруться АДФ і АМФ в цих мікроорганізмах? Давайте розглянемо дезінфекцію.
Якщо ми застосовуємо дезінфекцію, і дезінфектанти потрапляють на мікроорганізми – в разі успіху їх оболонка буде зруйнована і самі мікроорганізми припинять свою життєдіяльність. Але від них залишаться залишки, які й будуть містити якусь кількість АДФ і АМФ. Це один випадок.
Інший варіант розвитку подій – коли вплив дезінфектанту був не надто ефективним. Це може статися в результаті недостатньої концентрації, або якщо самі мікроорганізми знаходяться у важкодоступному місці, куди дезінфектант проникає погано. У такому випадку за часткового впливу на мікроорганізми такого дезінфектанту вони можуть вижити. Їхня життєдіяльність буде ускладнена, і вони не зможуть швидко відновлювати її й мати у своєму складі АТФ. За такої ситуації вони будуть більше складатися з АДФ і можливо навіть АМФ – це залежить від того, наскільки ефективно із ними працює дезінфектант.
Мікроорганізми також можуть перебувати під харчовою плівкою, яка досить часто утворюється на обладнанні в результаті неправильної дезінфекції. Це можливо навіть якщо буде використовуватися вода для промивання недостатньою температури. Так ось, якщо ми недостатньо ефективно проводимо дезінфекцію і не знаходимо АТФ, це не говорить про те, що на поверхні немає мікроорганізмів. Це говорить про те, що вони можуть знаходитися в стані АДФ і АМФ. І навіть якщо ці мікроорганізми ефективно знищили під впливом дезінфектанту, дуже важливо промивати поверхню – для того щоб не лишилося їхніх залишків – сприятливого середовища для розвитку тих мікроорганізмів, які можуть потрапити після дезінфекції, або ж які могли залишитися непоміченими під час дезінфекції. Тож варто дуже уважно підходити ще й до аналізу води.
Якщо застосовуємо чисту воду, спочатку необсіменену бактеріями, то ефективність дезінфекції буде набагато вищою, ніж якщо використовуватимемо воду, яка вже у своєму складі міститиме якусь кількість мікроорганізмів. Чим більше мікроорганізмів, тим вищим бакобсіменіння буде після змивання дезінфектанту.
|
Відсутність АТФ, АДФ і АМФ = ефективна дезінфекція!
|
Дуже важливо контролювати персонал час від часу, так би мовити, щоб тримати його в тонусі: адже часто навіть за наявності хорошої чистої води і гарної системи дезінфекції, дотримання методики, якщо в персоналу руки обсіменені, відбувається контамінація.
|
Чисті руки персоналу, гарна вода, хороша методика – і ніколи не буде проблем із виробництвом!
|
Якщо підбити підсумок, можна сказати, що вдалою дезінфекцією (або вдалим контролем чистоти поверхні) є контроль не тільки активних мікроорганізмів, але і мікроорганізмів, що знаходяться в стані анабіозу або на межі життя і смерті після впливу дезінфектанту, і які в собі містять більшу частину АТФ і АМФ. Але також дуже важливо контролювати наявність харчових залишків, які так чи інакше можуть залишатися в стані АТФ, АДФ і АМФ залежно від того, була термічна обробка чи ні.
Слід зауважити, що навіть незначний вплив окропом або паром на сировину, яка знаходиться на поверхні, може спричинити частковий перехід в стан АДФ і АМФ. Тому завданням люмітестера в першу чергу є виявлення на поверхні не тільки активних живих бактерій і пасивних, але і джерел їжі, завдяки яким дані мікроорганізми можуть дуже швидко розвиватися.
Знайомий для більшості Наказ №548 (пункт «Дії у випадку незадовільних результатів») говорить, що в разі незадовільних результатів контролю гігієни необхідне «Удосконалення гігієни виробництва та відбору сировини».
Метод показує цифрове значення світлових одиниць, або ж RLU. Як зрозуміти, яка це кількість колонієутворюючих одиниць? Для цього є кореляція. Вона ґрунтується на порівнянні класичного методу й методу люмінесценції, або ж роботи з люмінометром.
Зазвичай спеціалісти лабораторій, які купують дані люмінометри перший раз, роблять так:

У лівій частині рисунку Ви бачите різні матриці, із якими можна працювати. Для прикладу: якщо на поверхні залишаються сліди сосиски, то в ній найбільше переважає АДФ і АМФ, ніж АТФ.
Фіолетові смужки на діаграмі – це аналіз свабів А3, які виявляють АДФ, АМФ і АТФ. Наприклад, дуже поширене – це сир. Він найбільше в собі містить АДФ і АМФ в цілому, більше, ніж АТФ. Тому при підборі люмінометра варто зважати на те, що Ви бажаєте виявляти саме будь-які залишки на поверхні, а не тільки лише ті, які знаходяться в сирому стані, – тоді Вам більше підходить метод, який виявляє АТФ, АДФ і АМФ.
Про те, як домогтися ефективного результату в дезінфекції. На правій діаграмі Ви можете бачити кілька ліній: зелена – це виявлення АТФ, АДФ і АМФ, червона – це метод тільки АТФ. Як бачите, домогтися ефективності дезінфекції з приладом Kikkoman складніше – бо він помічає всі харчові залишки і мікроорганізми, які можуть бути на поверхні. Зате, коли Ви вже побудували для себе метод дезінфекції й домоглися гарних результатів, то, що називається, живете спокійніше, тому що у Вас менше ризиків і Ви точно знаєте, що на поверхні нічого не лишилося.

Про те, як інтерпретувати результат, читайте на сайті apk.hlr.ua в статті «Чого не можуть люмінометри?»
Smart – більш просунутий пристрій:
Жовтим на рисунку нижче позначені області, де вже є користувачі цього методу і цього бренду в Україні. Як бачите, референс досить великий: клієнти оцінили конкурентну пропозицію, якість, ціну приладу й ефективність методу.

Що може прилад?
Чого не може прилад?
Прилад буде дуже сильно фонити, і ми не зрозуміємо, що саме там бачимо: бактерії або ж харчові залишки, тому що концентрація їжі дуже висока.
Чого потребує прилад?
Час від часу прилад варто діагностувати – це потрібно робити на вимогу НАССР з необхідністю отримання акту про діагностику. Ви швидко можете зробити це у сервісному центрі «ХІМЛАБОРРЕАКТИВу». А от ремонт Вам не знадобиться – прилад взагалі не ламається.
Існує три види дезінфікуючих засобів: кислотні, лужні й на основі спирту.
Якщо використовуємо кислотні або лужні, дуже важливо зрозуміти, що після дезінфекції ми добре змили залишки дезінфікуючих засобів: вони можуть пригнічувати реагент в самому пристрої – свабі, і ми отримаємо помилково негативні результати. Тому для контролю залишку кислотного та лужного стану поверхні час від часу доцільно використовувати індикаторні смужки.
|
Після перевірки вмісту кислотного або лужного середовища на поверхні, коли впевнилися, що вона чиста від цих інгібіторів, – можете використовувати безпосередньо сам прилад. І отримаєте точний результат!
|
Якщо використовуєте мийний засіб на основі спирту, то спочатку також доцільно промивати поверхню: для того щоб зрозуміти, що залишилося на ній, а що ні. Адже якщо використовувати люмітестер відразу після застосування спиртовмісного дезінфектанту і не змивати з поверхні, то побачимо можливо навіть більші значення: через те, що кількість АДФ і АМФ, що виділятиметься з мікроорганізмів, буде більшою, харчові залишки, які були, також будуть виділяти свої АТФ, АДФ і АМФ, і фон збільшиться. Тому дуже важливо після мийних засобів на основі спирту все-таки промивати поверхню, щоб бачити реальну картину. Можливо після дезінфектанту і не залишиться жодного мікроорганізму, але висока кількість, грубо кажучи, їжі для мікроорганізмів сприятиме активному розмноженню після того, як туди потрапить хоча б один мікроорганізм. Використовуйте воду!
Користувачі люмітестерів часто цікавляться також свабами і будь-якими швидкими методами для ідентифікації Escherichia coli, Coliform, Listeria й Salmonella. Ми маємо рішення такої задачі – окремі сваби, які працюють без приладу, від виробника з Англії.

Як працювати з Compact Dry? Тут все дуже просто. Ви робите пробопідготовку самого зразка чи берете змив. Після цього ставите зразок на підкладку. Далі інкубуєте і зчитуєте результат.
Також Compact Dry Ви можете використовувати для методу мембранної фільтрації. Щоб було простіше брати змив із поверхні, для цього методу передбачені окремі сваби з 1 мл буферу.

Якщо у Вас виникли запитання, звертайтеся до спеціалістів ХЛР: info@apk.hlr.ua, +380 (67) 218-71-98.